Nieuws/Buitenland
561708706
Buitenland

Bloedbad in Afrikaanse stad na gigantische ontploffingen

MALABO - Een drietal grote explosies op een militaire basis heeft zondag de stad Bata in Equatoriaal-Guinea op zijn grondvesten doen schudden. Volgens het lokale tv-station TVGE zijn ten minste twintig doden te betreuren. De minister van Defensie bevestigde dat aantal 's avonds. Hij sprak ook van 600 gewonden. Er is een oproep gedaan bloed te doneren.

President Teodoro Obiang zei in een verklaring op de nationale televisie dat nalatigheid bij het gebruik van dynamiet de oorzaak is geweest van het drama, dat volgens hem zeker vijftien mensen het leven kostte en 500 anderen letsel bezorgde. Een defensieofficial had eerder al laten weten een aanslag uit te sluiten, maar gaf geen details over de toedracht.

Op tv was te zien hoe groepen mensen lichamen uit de puinhopen trokken, waarvan sommigen in lakens werden gewikkeld en weggedragen. Pick-uptrucks met overlevenden, onder wie veel kinderen, reden af en aan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daar lagen zelfs slachtoffers op de grond in afwachting van medische hulp.

In het rampgebied lagen metalen daken verwrongen tussen het puin van de half verwoeste huizen. Mensen renden na de catastrofe in paniek en schreeuwend in alle richtingen. Een kolom van rook reikte tot in de hemel. De brandweer was snel ter plaatste om de vlammenzee op de basis te bestrijden.

Dubbele crisis

Het noodlottige ongeluk komt op een moment dat Equatoriaal-Guinea, een olieproducent, lijdt onder een dubbele economische crisis. Deze is een gevolg van de coronapandemie en een daling van de prijs van ruwe olie, die ongeveer driekwart van de staatsinkomsten uitmaakt. Bata is met krap 200.000 inwoners de grootste stad van het sinds 1968 onafhankelijke Afrikaanse land en geldt als het economisch centrum van de voormalige Spaanse kolonie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo