Nieuws/Buitenland
5622244
Buitenland

Rellen in Brussel om dood buurtgenoot na arrestatie, tientallen arrestaties verricht

BRUSSEL - Een protest van honderden Brusselaars tegen de plotselinge dood van een gearresteerde plaatsgenoot is uitgemond in onlusten. Er vielen minstens zes gewonden en de politie heeft zeker 112 arrestaties verricht, meldt de Franstalige omroep RTBF.

De auto van koning Filip kwam onverwacht terecht in de schermutselingen tussen betogers en politie. De vorst was op weg van zijn paleis in het centrum naar zijn woonplek. Volgens sommige Belgische media werd de wagen met stenen bekogeld, maar dat wordt door andere media tegengesproken. De wagen moest rechtsomkeert maken.

Ongeveer vijfhonderd mensen hadden eerder hun woede geuit over de dood van de 23-jarige zwarte Ibrahima Barrie, een Belg uit Sierra Leone, na een achtervolging door de politie. Ze trokken op naar het Noord-Brusselse politiebureau en demonstreerden aanvankelijk kalm. De sfeer sloeg echter om. Betogers maakten de politie uit voor moordenaars, bekogelden agenten en stichtten brand in onder meer een naburige politiepost. Daarop greep de oproerpolitie in.

Een speciaal team onderzoekt of de politie bij de aanhouding van Barrie over de schreef is gegaan. Ook de omgang van de politie met zijn familie, die pas uren na Barries dood zou zijn ingelicht en met meer nieuwe vragen dan antwoorden achterbleef, wordt tegen het licht gehouden.

De politie heeft al langer een moeizame verhouding met de bewoners van onder meer de buurt rond het Brusselse Noordstation. Afgelopen tijd liepen politie-achtervolgingen of arrestaties er meermalen fataal af, waarop steevast rellen uitbraken.