Nieuws/Binnenland
562884505
Binnenland

Marokko schoffeert Nederland opnieuw

DEN HAAG - Nederland is opnieuw door Marokko geschoffeerd. Een afspraak tussen staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) en de ambassadeur van het Noord-Afrikaanse land is op de valreep door laatstgenoemde afgezegd.

Er zou eindelijk worden gesproken over uitgeprocedeerde asielzoekers die door Marokko maar zeer mondjesmaat worden teruggenomen. Broekers-Knol liet eerder tot verbijstering van de Tweede Kamer weten dat ze in Rabat niet aan tafel kwam bij de juiste persoon. Nu blijkt zelfs dat de ambassadeur op het laatste moment afzegt op de dag dat de VVD-bewindsvrouw een gesprek met hem verwacht te hebben.

Een woordvoerster van Broekers-Knol laat alleen weten ’dat de Marokkaanse ambassadeur heeft laten weten dat de afspraak van vanmiddag over migratie met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen doorgang kan vinden’. Desondanks blijft de staatssecretaris proberen met een Marokkaanse overheidsfunctionaris om tafel te gaan. „Nederland en Marokko delen de wens om met elkaar in gesprek te blijven, over de hele breedte van de relatie”, meldt de zegsvrouw. „In samenspraak tussen Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid is en blijft de inzet om te komen tot een bezoek van de staatssecretaris aan Marokko.”

Onvrede

Vanuit de Kamer klonken donderdag wederom verbolgen reacties. „Stuitend, maar het verbaast me gek genoeg niet”, zei SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Jasper van Dijk van de SP wil opheldering van de staatssecretaris. „Daar gaan we weer”, twitterde hij. „Of is dit opnieuw een ’misverstand’?”

„Marokko schoffeert Nederland opnieuw”, concludeert VVD’er Bente Becker. Zij vindt het „tijd voor een stevig gesprek over het intrekken van investeringsgelden, visa en landingsrechten voor hooggeplaatste personen” uit Marokko.