Nieuws/Buitenland
563009426
Buitenland

Europese RIVM wil alle volwassenen boosteren

ECDC: kerst kan coronahaard worden, geef 40-plusser snel booster

AMSTERDAM - Als mensen rond de kerstdagen en de jaarwisseling bij elkaar op bezoek gaan, winkelen en reizen, kan dat leiden tot een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die roept de aangesloten landen, waaronder Nederland, op om snel beperkingen in te voeren. Ook moeten ze zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen.

Dat de kerstperiode een brandhaard zou kunnen worden, komt niet alleen door de Delta-variant en het nu al hoge aantal besmettingen. Het ECDC ziet ook dat mensen geen zin meer hebben in nieuwe beperkingen, de organisatie verwacht ’maatregelmoeheid’.

Daardoor zouden mensen meer risico’s kunnen nemen, „vooral in privébijeenkomsten rond de feestdagen. Dit wordt de tweede feestdagenperiode tijdens deze pandemie, en mensen willen misschien de afgelopen winter compenseren.”

Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een „directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen.” Landen moeten ook een boosterprik overwegen ’voor alle volwassenen van 18 jaar en ouder’, oppert de ECDC. Veertigplussers zouden voorrang moeten krijgen. Boosterprikken verhogen bescherming tegen ziekenhuisopname en sterfte. Bovendien kunnen ze ’potentieel de transmissie dempen’.

Mondkapjes

Als voorbeelden van maatregelen noemt het ECDC het dragen van mondkapjes, werken vanuit huis en beperking van het aantal reizigers in het openbaar vervoer. Daarnaast kunnen landen een maximum stellen aan het aantal mensen dat mag meedoen aan „sociale en publieke evenementen bij eindejaarsvieringen.” Ook na de jaarwisseling moeten die regels nog lang blijven gelden, verwacht het ECDC.

Alle beperkingen moeten ertoe leiden dat mensen minder contact hebben met anderen, dus dat er minder momenten zijn waarop ze besmet kunnen raken. Dat is volgens het ECDC „cruciaal om het risico van een ongekend hoge Covid-19-last in de komende maanden te verkleinen.”

Opvallend is dat de coronapaspoorten, de bekende QR-codes, niet tussen de maatregelen staan die het ECDC adviseert.

Nederland

In Nederland heeft de Gezondheidsraad begin deze maand geadviseerd om 60-plussers een boosterprik te geven. Het kabinet heeft dat overgenomen. Ook zorgmedewerkers en bewoners van instellingen kunnen een ’oppepprik’ krijgen, zoals minister Hugo de Jonge het noemt.

Ons land was later dan andere landen met boosterprikken.