Nieuws/Binnenland
563028159
Binnenland

Zorgexperts kritisch over kabinetsplannen corona: ’Snel ingrijpen niet mogelijk’

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Den Haag - Het kabinet is niet verzekerd van snelle mogelijkheden tot ingrijpen als er weer een opleving van het coronavirus komt. Minister Ernst Kuipers (VWS) zit in een spagaat: enerzijds zijn experts kritisch op zijn langetermijnbeleid voor de coronabestrijding, en aan de andere kant lijkt de parlementaire steun voor snel ingrijpen te verdwijnen. De minister zelf legt de bal ook nadrukkelijk bij de maatschappij zelf.

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tijdens een gesprek in de Tweede Kamer maandag tonen zorgexperts zich kritisch over het kabinetsplan om corona ook op de lange termijn onder de duim te houden. Ze roepen het kabinet op om het coronabeleid verder uit te werken. De vrees is vooral dat Nederland bij een nieuwe coronagolf weer geconfronteerd wordt met grote personeelstekorten, vooral in de zorg maar ook in de rest van de maatschappij.

De capaciteit van de GGD is momenteel afgeschaald, maar mocht er onverhoopt weer een grote opleving komen, dan moeten er ineens veel mensen worden ingevlogen om te vaccineren of te testen, zegt Jaap Eikelboom, coördinator van de coronabestrijding bij de GGD-koepel GGD GHOR.

’Lockdowns’

Het langetermijnbeleid van Kuipers heeft een optimistische toon, maar de experts zijn er niet gerust op dat er in de herfst geen maatregelen nodig zullen zijn. „We zijn helemaal niet zo ver weg van toekomstige lockdowns”, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman. „Zelfs in het meest gunstige scenario, zeg maar ’griep plus’, zullen er waarschijnlijk maatregelen komen”, aldus Koolman, als het ontzien van de zorg het uitgangspunt blijft van het coronabeleid. „Het systeem is nu zo ingericht dat we alleen bij een paniekstand in actie kunnen komen.”

Kuipers zelf legt de bal, in lijn met zijn langetermijnbeleid, ook nadrukkelijk bij de maatschappij. „Corona is echt van ons allemaal, Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk”, zegt hij tegen de NOS. „Wat ik kan doen is het goed monitoren van het virus, zicht houden op nieuwe varianten, zorgen dat er zo nodig op tijd een nieuwe vaccinatieronde komt en de zorgsector stimuleren om alle maatregelen te nemen. Maar dan is tegelijkertijd de vraag aan de school of aan de restauranthouder: wat doe je in je eigen omgeving dat we geen maatregelen hoeven te nemen? Want als wij aan de knoppen moeten draaien is het niet anders dan verplichte mondkapjes, verplichte afstand, avondsluiting, de hele riedel die we wel kennen.”

Coronawet

Ondertussen zoekt Kuipers ook nog steun voor de verlenging van de tijdelijke coronawet, waarmee maatregelen snel ingevoerd kunnen worden. Die staat, ondanks een handreiking van Kuipers om de coronapas eruit te schrappen, op losse schroeven in de Eerste Kamer. Het kabinet heeft in de senaat de steun van de fracties van PvdA of GL nodig, maar die partijen lieten eerder al doorschemeren dat ze af willen van de tijdelijke wet. „We zullen hier mogelijk anders over denken als het niet verlengen van de coronawet onverantwoord zou zijn, maar de argumenten daarvoor hebben we nog niet gehoord”, aldus PvdA-senator Jeroen Recourt.

Om te voorkomen dat de tijdelijke wet steeds opnieuw verlengd moet worden, probeert Kuipers de grond voor de basismaatregelen tegen corona permanent te verankeren in de Wet Publieke Gezondheid, maar het is de vraag of dat op tijd lukt. De zorgminister koerst erop om die aanpassing voor 1 september in te dienen, en daarna is het afhankelijk van beide Kamers hoe snel je dat kunt afhandelen, klinkt het bij het ministerie.

Zonder een wettelijke basis moet het kabinet net als tijdens de eerste golf in 2020 weer overgaan op noodverordeningen, wat in het parlement ook stevig bekritiseerd werd.