Nieuws/Buitenland
56329637
Buitenland

Verloofde Khashoggi: gerechtigheid

VS: Saoedische kroonprins betrokken bij moord op Khashoggi

Kroonprins Mohammed bin Salman.

Kroonprins Mohammed bin Salman.

WASHINGTON - De Saoedische kroonprins steunde de operatie om de Saudische journalist Jamal Khashoggi uit te schakelen door hem gevangen te nemen of te vermoorden. De machtigste man van Saoedi-Arabië zag de vermoorde criticus van het regime als bedreiging voor het koninkrijk, blijkt uit vrijdag vrijgegeven bevindingen van de Amerikaanse geheime dienst. Het Witte Huis wil 76 betrokkenen straffen met bijvoorbeeld een inreisverbod, maar niet de kroonprins zelf.

Kroonprins Mohammed bin Salman.

Kroonprins Mohammed bin Salman.

Kroonprins Mohammed bin Salman keurde de plannen goed die uiteindelijk leidden tot de moord op Khashoggi, aldus de inschatting van de inlichtingendienst. Het is „uiterst onwaarschijnlijk” dat Saoedische functionarissen een dergelijke operatie uitvoerden zonder autorisatie van de kroonprins, aangezien hij sinds 2017 „absolute controle” heeft over alle operaties rond veiligheid en inlichtingendiensten, zo stelt het rapport.

Khashoggi verdween tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul in oktober 2018. Hij werd daar naartoe gelokt en is daar, zo wordt aangenomen, vermoord door een speciaal commando. De Amerikanen hebben het over 21 personen die hoogstwaarschijnlijk op een of andere manier betrokken waren bij de moord op Khashoggi, waaronder het 15-koppige commandoteam.

Het rapport is lang geheim gehouden door de hoogst explosieve inhoud. De kroonprins geldt als de machtigste man van de olierijke staat, en Saoedi-Arabië is de belangrijkste Arabische bondgenoot van de Verenigde Staten. Onder president Trump waren de betrekkingen hartelijk maar schimmig. Zijn opvolger Biden liet eerder al weten de relatie met Saoedi-Arabië te gaan herzien en „transparanter” te maken.

Biden telefoneerde donderdag nog met de Saoedische koning Salman en zou het belang van mensenrechten hebben benadrukt. Het is niet bekend of hij toen ook het Khashoggi-rapport heeft aangekaart.

Een voormalig adviseur van de Saoedische kroonprins en een elite-eenheid van het koningshuis zijn op een sanctielijst gezet. Het gaat om de voormalige plaatsvervangend chef van de geheime dienst Ahmed al-Asiri en de snelle interventiemacht RIF.

Hatice Cengiz, de verloofde van Jamal Khashoggi, vindt dat gerechtigheid is gedaan door het Amerikaanse rapport. Cengiz reageerde via Twitter met ”#justiceforjamal.” Zij had op 2 oktober 2018 haar aanstaande echtgenoot aan het begin van de middag de Saoedische ambassade in Istanbul zien binnengaan om nog wat papieren in orde te maken voor hun huwelijk. Khashoggi, onder meer columnist van The Washington Post, keerde niet meer terug. Hij bleek vermoord en in stukken gezaagd.