Nieuws/Buitenland
563979936
Buitenland

Reddingsactie na aardbeving Afghanistan afgerond

KABUL - De reddingsactie na de aardbeving in Afghanistan van woensdag is voltooid, zeggen de lokale autoriteiten. Ze verwachten niet nog meer mensen te vinden. Duizend mensen zijn omgekomen door de natuurramp. Volgens een overheidsmedewerker zijn zeker 10.000 huizen volledig of deels verwoest, in een gebied waar gemiddeld twintig mensen per huishouden wonen. Duizenden mensen zijn gewond geraakt.

De aardbeving vond woensdagochtend plaats in bergachtig gebied in de buurt van de Pakistaanse grens. Het terrein is moeilijk begaanbaar, wat het moeilijk maakte voor de hulpverleners om ter plaatse te komen. Donderdag ging het ook nog regenen, waardoor de wegen glad werden. Het provinciale hoofd van communicatie zegt zelfs dat daardoor overstromingen en aardverschuivingen zijn ontstaan.

Veel mensen die de ramp hebben overleefd, hebben hulp nodig. Volgens Save the Children zijn alleen al 118.000 kinderen geraakt door de aardbeving. Ze zouden geen drinkwater, eten en onderdak meer hebben. Veel waterleidingen zijn kapotgegaan. Ook is communicatie lastig doordat elektriciteitslijnen en zendmasten zijn verwoest.

Het ministerie van Gezondheid van het Taliban-regime zegt dat er een groot tekort aan belangrijke medicijnen en medische voorzieningen is in het gebied. Sinds de Taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan in augustus 2021 is het land getroffen door harde sancties van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het is daardoor moeilijk om aan medicijnen en voedsel te komen.

Organisaties zoals het Rode Kruis hebben al hulp toegezegd voor de aardbevingsslachtoffers. De vluchtelingentak van de Verenigde Naties zegt ook dat het de hulpprogramma’s „volledig heeft gemobiliseerd.” De hulp zou onderweg zijn in de vorm van tenten, voedselpakketten en medische hulpmiddelen. Volgens de Afghaanse regering kwam de eerste hulp donderdag uit Iran, Qatar en Pakistan.