Nieuws/Buitenland
563985247
Buitenland

Charlie Hebdo publiceert Mohammed-cartoons opnieuw

PARIJS - Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceert opnieuw de Mohammed-cartoons die de redactie doelwit van islamitisch terrorisme maakten. Het blad maakte dat een dag voor het proces over de aanslagen in Parijs bekend.

Bij de aanslag op de redactie kwamen in januari 2015 twaalf mensen om. Hoofdredacteur Laurent ’Riss’ Sourisseau toont zich strijdbaar. „We zullen nooit naar bed gaan. We zullen nooit opgeven”, zegt hij in de editie met de cartoons op de cover, die woensdag in de kiosken ligt maar nu al online is te lezen.

Op de twaalf tekeningen, aanvankelijk in 2005 gepubliceerd door de Deense krant Jyllands-Posten, staat bijvoorbeeld de profeet afgebeeld met een bom in plaats van een tulband. Ook de andere cartoons wekten de woede op van radicale moslims. Het blad heeft eerdere verzoeken tot herpublicatie geweigerd, omdat een goede reden ontbrak. De aanstaande rechtszaak is wel een geschikte aanleiding, aldus de redactie.

De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 twaalf redactieleden dood. Zij werden later gedood door de politie. Het proces tegen een aantal van hun vermeende handlangers gaat woensdag van start. Er worden veertien mensen vervolgd, ook voor betrokkenheid bij een aanslag op een joodse supermarkt in Parijs.