Nieuws/Buitenland
566452773
Buitenland

Bijna perfect bewaard gebleven unieke bronzen beelden gevonden in Italiaanse warmwaterbron

ROME - Italiaanse archeologen hebben een buitengewone ontdekking bekendgemaakt van meer dan twintig bronzen beelden uit de antieke oudheid, ruim 2000 jaar geleden. Ze zijn bijna perfect bewaard gebleven in de modder van warmwaterbronnen in Toscane. Volgens de Italianen gaat het om de belangrijkste Italiaanse archeologische vondst sinds 1972, toen bij Riace in het zuiden twee Griekse bronzen beelden van krijgers uit de vijfde eeuw voor Christus werden opgedoken.

De beelden uit Toscane stellen goden voor, zoals Apollo en Hygieia. Ze werden vereerd in een heiligdom in San Casciano dei Bagni, dat werd gesticht door de Etrusken en vervolgens uitgebreid onder de Romeinen. Behalve de beelden werden ook offers en ongeveer 5000 gouden, zilveren en bronzen munten aangetroffen tijdens de opgravingen op de plek.

De archeologen spreken over een ongeëvenaarde ontdekking uit de tijd dat de oude beschaving van de Etrusken, veroverd door Rome, geleidelijk werd opgenomen in het Romeinse Rijk. Tot nu toe waren uit die periode vooral beelden van terracotta bekend.

Lees hieronder verder

Volgens de onderzoekers gaat het om de grootste collectie bronzen beelden uit de Etruskische en Romeinse tijd die ooit in Italië is ontdekt en een van de belangrijkste van het hele Middellandse Zeegebied. Het hete bronwater, dat nog steeds bezoekers trekt, bewaarde de vondsten zodanig dat inscripties in het Etruskisch en Latijn nog steeds zichtbaar zijn, inclusief namen van machtige Etruskische families.