Nieuws/Binnenland
566796345
Binnenland

Kunstwerk Banksy brengt 170.000 euro op bij veiling Zwolle

Het kunstwerk genaamd ’Bird with Grenade’ in Zwolle.

Het kunstwerk genaamd ’Bird with Grenade’ in Zwolle.

ZWOLLE - Een kunstwerk van de Britse kunstenaar Banksy is donderdag voor 170.000 euro geveild in Zwolle. Het werk is aangekocht door een Nederlandse verzamelaar tijdens een veiling van veilinghuis Hessink’s.

Het kunstwerk genaamd ’Bird with Grenade’ in Zwolle.

Het kunstwerk genaamd ’Bird with Grenade’ in Zwolle.

Het gaat om het werk ’Bird with Grenade’ uit 2002. Het werk is afkomstig uit de privécollectie van Jamie Wood, de zoon van Ron Wood, gitarist van de Rolling Stones.

Banksy zelf heeft het werk niet gecertificeerd. „Hij doet dat niet, omdat hij vindt dat zijn publieke werk op straat hoort en niet in de kunsthandel”, aldus eigenaar van Hessink’s Richard Hessink. Als de kunstenaar het werk wel als echt zou aanmerken, zou het volgens de veilingmeester zeker meer dan een miljoen euro kunnen opbrengen.

De veilingmeester is blij met de verkoop. „We zijn blij dat het werk in Nederland is gebleven.” Het voelt voor Hessink ook als een overwinning dat hij vanuit Zwolle „een Banksy in de markt weet te zetten”, ondanks de concurrentie van de grote internationale veilinghuizen. En dat terwijl de kunstscene volgens hem sinds Cobra niet echt meer in Nederland aanwezig is.

Tijdens de veiling werd ook een ander werk van Banksy verkocht: een ludieke ’heruitgave’ van een album van Paris Hilton, waarvan Banksy er honderden verstopte in platenzaken. Het werk verwisselde donderdag voor 3000 euro van eigenaar.

Werk van Banksy brengt doorgaans grote bedragen op. In oktober ging bij veilinghuis Sotheby’s nog een werk van de kunstenaar voor 8,5 miljoen euro over de toonbank.