Nieuws/Buitenland
56802873
Buitenland

Man uit VS geeft geleende coronasteun uit aan Pokémonkaart van 50.000 dollar

Georgia - Een man uit de Verenigde Staten heeft zijn coronasteun gebruikt voor een erg bijzondere aankoop. Het uitgeleende geld, dat bedoeld is om bedrijven in de pandemie overeind te houden en te steunen, gaf hij uit aan een Pokémonkaart van 57.789 dollar, zo’n 50.000 euro.

Dat schrijft The Washington Post. De kaart kostte meer dan twee derde van zijn steunpakket. De man hoopte vermoedelijk de kaart door te verkopen met winst. Het is niet bekend om welke kaart het gaat.

De zakenman ontving van de overheid een lening die bedoeld was om zijn bedrijf overeind te houden en zijn werknemers te kunnen betalen. Hij is nu aangeklaagd voor fraude. Binnenkort moet de man voor de rechtbank verschijnen om zich te verantwoorden. Hij riskeert een boete van 250.000 dollar (zo’n 215.000 euro) of een celstraf van twintig jaar.

De aanklacht voor fraude die tegen de man werd ingediend maakt deel uit van een federaal optreden tegen misbruik, oplichting en verspilling bij hulpprogramma's - zoals de coronasteun - die bedrijven tijdens de pandemie helpen.

Volgens het ministerie van Justitie was de man niet de enige die een bijzondere aankoop heeft gedaan van de steun. Eén man werd ervan beschuldigd zijn geleende geld te hebben uitgegeven aan stripclubs. Een ander pleitte schuldig voor het gebruik van zijn fondsen voor een Lamborghini van 318.000 dollar.