Nieuws/Binnenland
56819759
Binnenland

’Russisch stel dat info gaf over MH17 moet terug naar Rusland’

Amsterdam - Een gevlucht Russisch stel dat justitie vertrouwelijke informatie gaf over de toedracht van de aanslag op vlucht MH17, wordt door de Nederlandse overheid teruggestuurd naar Rusland. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek dat de krant deed. Inlichtingenexperts vrezen voor hun veiligheid.

De vrouw van het koppel kreeg in juli 2014 bij toeval gedetailleerde informatie over wie in Oost-Oekraïne betrokken waren bij het uit de lucht schieten van vlucht MH17. Bijna driehonderd inzittenden kwamen daarbij om het leven. De vrouw en haar vriend werden het jaar daarop ernstig bedreigd en mishandeld door de Russische veiligheidsdienst FSB, zo staat in hun asieldossier, dat in bezit is van de Volkskrant.

Gevlucht naar Nederland

Het stel vluchtte begin 2016 naar Nederland en de vrouw vertelde na afwijzing van hun asielaanvraag aan het OM in 2018 wat zij wist. Uiteindelijk kreeg de vrouw naar eigen zeggen te horen dat zij niet als officiële getuige zou worden aangemerkt, omdat de consequenties (het veranderen van haar complete identiteit) en de gevaren niet in verhouding zouden staan tot de opbrengsten voor het strafonderzoek.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wees het beroep tegen de afwijzing van hun asielaanvraag af, noemt hun vluchtverhaal „ongeloofwaardig” en vindt het onaannemelijk dat de FSB achter hen aanzit.