Nieuws/Binnenland
568400667
Binnenland

Blok: opnieuw Nederlanders geëvacueerd uit Chinese stad Wuhan

DEN HAAG - Na de eerdere groep van vijftien Nederlanders zijn de afgelopen dagen nog eens een kleine groep vanuit de Chinese stad Wuhan geëvacueerd naar ons land. Het gaat om vier Nederlanders en twee Chinese familieleden met een verblijfsvergunning in Nederland.

De groep is met hulp van het Verenigd Koninkrijk en China naar Nederland gekomen, zo meldt minister Blok (Buitenlandse Zaken) de Tweede Kamer. Ook deze groep moet twee weken thuis in quarantaine en wordt door de GGD in de gaten gehouden.

Nederland heeft op zijn beurt bijgedragen aan het terugbrengen van enkele Belgische burgers naar hun land. In de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, geldt nog altijd een reisverbod om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In de Kamerbrief meldt Blok ook dat er meerdere corona-verdenkingen zijn ’waar Nederlanders wereldwijd bij betrokken zijn geraakt’. Het gaat onder meer om negentig Nederlanders op cruiseschip De Westerdam dat momenteel niet mag aanmeren in Thailand. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat via diplomatieke kanalen een oplossing wordt gezocht. Ook op ’corona-cruiseschip’ Diamond Princess zitten vijf Nederlanders. Het schip ligt al een week vast aan de kade in het Japanse stad Yokohama. De passagiers mogen er niet af. De Nederlanders zijn voor zover bekend niet ziek.