Nieuws/Binnenland
568841007
Binnenland

Machinist overleden bij treinbotsing Hooghalen, meerdere gewonden

HOOGHALEN - Bij Hooghalen (Drenthe) is vrijdagmiddag iets na 16.00 uur een personentrein tegen een tractor gebotst. De 58-jarige machinist uit Hardenberg kwam daarbij bekneld te zitten en is direct overleden, zo maakt de politie bekend. „Het was een enorme klap”, aldus getuigen.

De conducteur kwam met de schrik vrij. Van de ruim vijftig passagiers zijn er twee naar het ziekenhuis gebracht voor nadere controle. Zij hadden op het eerste gezicht lichte verwondingen. De bestuurder van de tractor uit Smilde bleef wonderwel ongedeerd, maar raakte in shock.

President-directeur Roger van Boxtel van de NS reageert aangedaan: „Dit is een gitzwarte dag. Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn gezin, familie, vrienden en directe collega’s van onze collega. Dit verlies voelen wij bij NS allemaal. We spreken de hoop uit dat de andere betrokkenen die gewond zijn geraakt bij dit tragische ongeval, snel zullen herstellen. Onderzoek moet uitwijzen wat er gebeurd is. Dit hoop je nooit mee te maken.”

Het trein- en wegverkeer tussen Beilen en Assen is gestremd. Brandweerlieden en ProRail zijn druk bezig het dodelijke slachtoffer uit het wrak te halen.

De spoorbeheerder wil alle onbewaakte spoorwegovergangen op termijn opheffen, maar een woordvoerder kon nog niet zeggen of deze ook op de lijst staat. In het landelijke dorp met amper 1500 inwoners is eerder aangedrongen op het beveiligen van de overgang, die toegang geeft tot een agrarisch gebied.

Ravage

Aan de andere kant van het spoor hoorden buren dat het mis ging. Omwonende Bert Speelman vertelt: „We hoorden een klap, rond vier uur. We zijn gelijk naar de trein gegaan… Er waren al mensen.” De tractorbestuurder was geen buurman, zo bleek. „We hoorden dat het een zelfstandige loonwerker is.” Ook Jolanda Sijbenga woont nabij de overgang. „We hoorden een enorme knal en zagen een grote stofwolk. Ook vlogen de vonken door de lucht. Gewonden hadden een bloedneus of tand door de lip.”

Bert de Jong uit Assen kent de omgeving goed. „Er zijn hier nog twee onbewaakte overgangen, niet ver van elkaar. Aan de andere kant woont eigenlijk niemand, daar is boerenland.” Henk Zevenhuizen uit Assen reed langs. „De trekker staat nog een eind terug. De kiepwagen is helaas geraakt… Dat gevaarte is dat hele eind meegetrokken”, huivert hij, kijkend naar omgeklapte en kapotte bovenleiding. „Wat is er aan de hand, denk je…En dan zie je al die ravage.”

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De politie maakt met behulp van een drone overzichtsbeelden van het ongeval om zo te toedracht beter in beeld te kunnen brengen.