Nieuws/Binnenland
569305294
Binnenland
VS schakelt Iraanse generaal uit

Ook Amerikanen uiterst waakzaam

BuZa: roder dan dit kan reisadvies Irak niet worden

BAGDAD - Nederlanders die momenteel in Bagdad zijn, wordt aangeraden de Irakese hoofdstad te verlaten als dat kan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat na de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider al-Muhandis vrijdag op het vliegveld van Bagdad door de Amerikanen, de onrust en gewelddadigheden verder zijn toegenomen in de stad en rond het vliegveld. „De situatie is zorgelijk en ernstig”, zegt minister Stef Blok

„Het is van groot belang dat de kalmte in de regio bewaard wordt”, zegt Blok in een reactie. Iran werkt instabiliteit in de regio in de hand, aldus de bewindsman. De door Amerika gedode generaal Qassem Soleimani „had daar een rol in.”

Nederland volgt de situatie op de voet en „staat in contact met internationale partners”, beklemtoont de minister. „De veiligheid van Nederlanders in de regio heeft altijd onze volle aandacht, ook nu.”

Het reisadvies voor Irak blijft ongewijzigd negatief, stelt het ministerie. „Het reisadvies was al rood, roder dan dit kan niet.” Omdat het ministerie al geruime tijd nadrukkelijk adviseert niet naar de hoofdstad Bagdad te reizen, hebben alle Nederlanders in de regio een bericht gekregen van de ambassade in Bagdad dat ze de stad beter kunnen verlaten. „Het reisadvies is: ga niet naar Bagdad. En als je er toch bent, kun je beter vertrekken”, aldus een woordvoerster. „De situatie is onvoorspelbaar. Blijf alert en volg het nieuws. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.”

’Situatie onvoorspelbaar’

„De onrust en gewelddadigheden zijn verder toegenomen in Bagdad en rond het vliegveld. De situatie is onvoorspelbaar. Verlaat Bagdad als dit op een veilige manier kan”, liet het ministerie vanmorgen al weten via Twitter.

Ook de Amerikaanse ambassade in Bagdad raadt landgenoten aan het land onmiddellijk te verlaten. De VS hebben op het vliegveld van Bagdad onder anderen de in Iran erg populaire generaal Qassem Soleimani met een drone-aanval gedood.

Wraakacties

Washington vreest dat pro-Iraanse sjiitische milities wraak willen nemen op Amerikanen in het land. Zij krijgen het advies het land zolang het nog kan per vliegtuig te verlaten of anders over land naar een buurland te gaan. De Franse ambassade heeft Fransen geadviseerd uit de buurt te blijven van samenscholingen.

Tientallen Amerikanen die in het zuiden van Irak in de olie-industrie werken, pakken hun biezen, berichtten oliemaatschappijen in Basra. De Iraakse autoriteiten hebben beklemtoond dat hun vertrek geen invloed heeft op de productiehoeveelheid of de export van olie.

Verblijft u momenteel in Bagdad? Wij komen graag met u in contact. Mailen kan naar [email protected] of Whatsapp naar onze tiplijn: +31 6 13650952.

VS schakelt Iraanse generaal uitLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover