Nieuws/Binnenland
56954
Binnenland

Proces Decembermoorden weer uitgesteld

Rechter Suzanna Chu komt aan bij het Hof van Justitie in Paramaribo.

Rechter Suzanna Chu komt aan bij het Hof van Justitie in Paramaribo.

PARAMARIBO - De Surinaamse Krijgsraad heeft donderdag besloten het proces over de Decembermoorden toch weer uit te stellen. Het 8 decemberproces is uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum. De rechter nam dit besluit nadat het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep had aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad om door te gaan met het proces.

Rechter Suzanna Chu komt aan bij het Hof van Justitie in Paramaribo.

Rechter Suzanna Chu komt aan bij het Hof van Justitie in Paramaribo.

De planning was dat donderdag het requisitoir gehouden zou worden, met daarin de eis voor een straf of vrijspraak. Hoewel deze gang van zaken teleurstellend is voor de nabestaanden van de slachtoffers, hielden velen toch rekening met de mogelijkheid dat de advocaten van Desi Bouterse een poging zouden doen het proces te vertragen of te stoppen.

Op 30 januari gaf de president van de Krijgsraad het OM ook al de gelegenheid zijn requisitoir te houden, maar de aanklager vroeg toen uitstel.

Staatsveiligheid

Het hoger beroep is ingesteld tegen het besluit dat de rechter op 30 januari nam. Ze besloot toen het verzoek van de procureur-generaal om het strafproces te stoppen, naast zich neer te leggen. Dit gebeurde op verzoek eind juni 2016 in opdracht van president Bouterse. Deze gebruikte hiervoor artikel 148 uit de Surinaamse grondwet die de president de mogelijkheid biedt een strafproces stop te zetten als de staatsveiligheid in gevaar is. De Krijgsraad legde dit verzoek op 30 januari naast zich neer.

De hoogste rechter in Suriname, het Hof van Justitie, zal zich nu buigen over dit hoger beroep. Het is niet duidelijk hoe lang dit zal duren. De advocaat van de nabestaanden Hugo Essed, gaat er vanuit dat het hoger beroep geen kans maakt. Het OM heeft gebruik gemaakt van een artikel uit het Wetboek van Strafvordering, terwijl het besluit van de rechter om door te gaan met het proces daar niet op is gebaseerd, redeneert hij. „Het OM heeft het blijkbaar moeilijk.”

Beveiligers voor het Hof van Justitie.

Beveiligers voor het Hof van Justitie.

In de basiliek van Paramaribo werd woensdagavond een speciale dienst gehouden om te bidden voor een eerlijk rechtsproces. Rond de 600 mensen woonden de dienst bij en hoorden pater Esteban Kross bidden voor de rechters, de slachtoffers, de verdachten en „anderen die zich hebben mee laten slepen in verkeerde dingen.”

Desi Bouterse is president van Suriname en hoofdverdachte in het 8 decemberproces. Hij wordt verdacht van de betrokkenheid van de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982.

Nabestaanden teleurgesteld

De nabestaanden van de in 1982 geëxecuteerde tegenstanders van het regime reageerden teleurgesteld. „Het is erg jammer, maar aan de andere kant zijn we al heel wat gewend. Het proces is al zo vaak stilgelegd”, zegt Henk Kamperveen, zoon van de vermoorde André Kamperveen. Kamperveen zegt vertrouwen te hebben in de uitspraak van het Hof over het ingediende beroep.

Advocaat van de nabestaanden Hugo Essed vindt het vreemd dat het eigen Openbaar Ministerie, waar de Krijgsraad deel van uitmaakt, hoger beroep heeft aangetekend tegen het eerdere besluit van de Krijgsraad om het proces voort te zetten. „Het OM heeft kennelijk een probleem. Vraag me niet wat dat probleem is. Maar goed: het OM gebruikt in ieder geval een rechtsmiddel en geen machtsmiddel.”

Essen zei eerder deze week al op een bijeenkomst van nabestaanden dat de vraag is in hoeverre het Openbaar Ministerie onafhankelijk is. De president Desi Bouterse is tenslotte hoofdverdachte.