Nieuws/Binnenland
570650922
Binnenland

Analyse - Ondernemer raakte meermaals in opspraak

Van Haga/VVD geen gelukkig huwelijk

Nu de verbintenis tussen Wybren van Haga en de VVD na 38 jaar alsnog is geëindigd in een vechtscheiding ligt de conclusie voor de hand dat het geen gelukkig huwelijk was. Zeker tijdens de paar jaar dat hij lid was van de Tweede Kamerfractie had de VVD meer last dan lol van de vastgoedondernemer. Drie keer was hij in opspraak, en ook in de Kamer overspeelde hij meermaals zijn hand.

Maar behalve dat de VVD worstelde met Wybren, worstelde de partij ook met zichzelf. Of beter gezegd: met de hernieuwde regels rond integriteit. Had de VVD haar strakkere koers op integriteit wat eerder toegepast, dan was deze kroniek van een aangekondigd politiek probleem misschien niet uitgelopen op een drama.

Dat de VVD ondernemers in de gelederen heeft, zal de achterban alleen maar prijzen. Maar als die ondernemers zich niet aan de regels houden, zoals bij Van Haga’s vastgoedbedrijf in Amsterdam, schaadt dat de partij. Een intern integriteitsonderzoek van de partij pleitte hem vrij. Van Haga mocht aanblijven als hij zich niet meer persoonlijk met zijn bedrijven zou bemoeien.

Laatste waarschuwing

Intussen belandde Van Haga met deze ’laatste waarschuwing’ op zak niet tijdelijk op een straf- of reservebank. Nee, hij kreeg promotie met een zwaardere portefeuille. Het signaal leek dat de VVD het voortbestaan van de coalitie belangrijker vond dan het handhaven van de eigen integriteitsregels. De invloed van het ’76e Kamerlid’ van de coalitie nam toe en Van Haga overspeelde als woordvoerder ontwikkelingssamenwerking zelfs zijn hand door coalitiepartners te beledigen en de samenwerking te bemoeilijken.

Toen raakte Van Haga opnieuw in opspraak. Hij werd van de weg gehaald omdat hij met drank op achter het stuur was gekropen. De VVD deed het af met een taakstraf. Toen Van Haga de voorwaarden van zijn verlof bleek te schenden – de pandjesbaas bemoeide zich wél degelijk persoonlijk met zijn vastgoed – kon de VVD er niet langer omheen.

Inboedel

Van Haga had intussen geleerd dat hij zich niets van de wensen van zijn huwelijkspartner hoefde aan te trekken, aangezien die toch wel bij hem zou blijven. Maar de partij zette hem het huis uit en Van Haga confisqueert nu de inboedel, wetende dat hij daarmee zou aansturen op een definitieve breuk. Hetgeen geschiedde.