Nieuws/Buitenland
571273795
Buitenland

China: VS spelen met vuur over Taiwan

BEIJING - De Verenigde Staten spelen met vuur, waarschuwt China als reactie op de ongebruikelijk krachtige Amerikaanse boodschap dat Washington bereid is met geweld Taiwan tegen Chinese agressie te verdedigen. De Amerikanen „trekken de Taiwan-kaart om China in bedwang te houden” maar ze zullen zichzelf verbranden, aldus de regering in Beijing.

De Amerikaanse president Joe Biden had eerder op de dag verklaard dat de VS bereid zijn militair in te grijpen om Taiwan te helpen bij een Chinese aanval. Biden noemde dat een belofte die het land zichzelf heeft opgelegd. De woordvoerder van Biden zwakte diens opvallende woorden af, kort nadat de president ze had uitgesproken. De VS zouden zijn toegewijd aan het leveren van militaire steun zodat Taiwan zichzelf kan verdedigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan was blij met het uitspreken van de steun door Biden. Taiwan zegt veel te blijven investeren in het leger, samen met Japan en de VS, om de veiligheid van het eiland te garanderen.

De communistische Volksrepubliek China erkent Taiwan niet als aparte staat en ziet het als onderdeel van China. In 1949, aan het einde van de Chinese Burgeroorlog, vluchtten de door de communisten verdreven nationalistische leiders van China naar het eiland en stichtten daar de voortzetting van de Republiek China.