Nieuws

Beau geniet van mix entertainment, verdieping en avontuur

’Buikpijn hoort er soms bij’

Door Marcel Frost

Beau van Erven Dorens: „Eigenlijk had ik de Mount Everest willen beklimmen, maar Selly zei ’als je dat doet, ga ik bij je weg’.”

Beau van Erven Dorens: „Eigenlijk had ik de Mount Everest willen beklimmen, maar Selly zei ’als je dat doet, ga ik bij je weg’.”

William Rutten

„Dit zou wel eens mijn laatste interview kunnen worden”, zegt Beau van Erven Dorens met gevoel voor drama, vlak voor hij aan een solozeiltocht naar Engeland begint. Het is een van de uitdagingen die hij aangaat voor zijn nieuwe reisprogramma Beaufort, vanaf 23 februari te zien op RTL 4.

Beau van Erven Dorens: „Eigenlijk had ik de Mount Everest willen beklimmen, maar Selly zei ’als je dat doet, ga ik bij je weg’.”

Beau van Erven Dorens: „Eigenlijk had ik de Mount Everest willen beklimmen, maar Selly zei ’als je dat doet, ga ik bij je weg’.”

William Rutten

„Elke keer is het net een beetje te veel van het goede. Toch hou ik ervan, vooral van de spanning die je van tevoren voelt. Dat ik er soms echt buikpijn van heb, hoort erbij.” Zijn reis over de Noordzee zal hij later die dag wegens technische problemen voortijdig afbreken, maar een tweede poging volgt weldra.

Voor Beaufort gaat Van Erven Dorens verder onder meer honderd kilometer te voet door een bloedhete woestijn, overleeft hij in de jungle vijf dagen zonder eten en beklimt hij in Argentinië de Aconcagua, met 6962 meter de hoogste berg ter wereld buiten Azië.

Wat vindt zijn vrouw Selly, die ernstig ziek is geweest, ervan dat hij telkens met de dood koketteert? „Dat leidt af en toe wel tot conflicten. Eigenlijk had ik de Mount Everest willen beklimmen, maar Selly zei ’als je dat doet, ga ik bij je weg’. Het is dus een iets minder gevaarlijke berg geworden. En voor de kinderen is het soms ook moeilijk. Toen ik Jan, met 11 jaar onze jongste, vertelde over die zeiltocht, merkte ik dat hij dat lastig vond.”

Al is hij inmiddels 46, de kwajongen in Beau is nooit verdwenen. „Zo meteen geef ik een college op het Amsterdams Lyceum, dat 100 jaar bestaat. Selly geeft daar Franse les en in het kader van het jubileum ben ik uitgenodigd om iets te vertellen over tv en media in zijn algemeenheid. Ik noem het college, het is meer een workshop, maar voor de zekerheid heb ik dit meegenomen”, zegt hij met een sardonische grijns, terwijl hij een lange zweep uit zijn rugzak haalt. „Dat maakt vast indruk.”

Zijn agenda van deze dag is exemplarisch voor het afgelopen jaar: „Het was druk, met opnames voor Beaufort, RTL Boulevard en The Amsterdam Project, maar het is fijn dat er eindelijk weer dingen lukken. En die combinatie van entertainment, verdieping en avontuur hoop ik nog jaren vast te houden”, concludeert Van Erven Dorens, die voor zijn terugkeer bij RTL minder gelukkige jaren kende bij SBS6.

„Ik voelde me daar opgesloten, kon niet de programma’s maken die ik wilde doen. Achteraf gezien was het zeker geen goede zet, maar het allerbelangrijkste vind ik dat ik steeds mijn eigen beslissingen neem. Ook wanneer deze fout blijken te zijn. Ik probeer iets te maken van mijn leven en dat lukt de ene keer wat beter dan de andere keer. Ik ben jaloers op mensen die voor iets kiezen en dat vervolgens een leven lang doen. Zelf kan ik dat niet.”

Over het vernieuwde Boulevard zegt hij: „In het begin was dat natuurlijk hartstikke spannend: hoe reageert de kijker op het vertrek van Albert Verlinde en de nieuwe vorm? Nou, prima, want het marktaandeel steeg in de doelgroep 20-49 jaar en het publiek is, zoals beoogd, verjongd. Ik maak me geen zorgen over het vertrek van Winston Gerschtanowitz, die vanavond afscheid neemt. Ook dat overleeft het programma vast. Ik mis Albert wel zo nu en dan, want je kan leuk keten met hem.”

Een vervolg van The Amsterdam Project, waarin hij daklozen volgde en hielp, zit er ondanks het succes van dat programma voorlopig niet in. „Ik werd onlangs op Rotterdam Centraal al aangesproken door een dakloze met de vraag ’Beau, heb je 10.000 euro voor me?’. Dan is de verrassing eraf, ze reageren niet meer onbevangen. Dit jaar ga ik sowieso niet meer zo’n project doen, want het slokt je op. Ik heb wel een idee over een ander maatschappelijk probleem waar ik in zou willen duiken, meer zeg ik daar nog niet over.”

Overigens lijkt The Amsterdam Project navolging te krijgen in het buitenland. „Er is belangstelling uit Scandinavië, Spanje, België, Groot-Brittannië en Amerika.” In Amsterdam heeft hij een rapport opgesteld met aanbevelingen voor het daklozenbeleid. „Daarover heb ik ook met burgemeester Eberhard van der Laan gesproken, voor bekend werd dat hij helaas zo ziek is. Ik realiseer me dat ik slechts een tv-presentator ben; gemeente en politie moeten maar kijken wat ze ermee doen.”