Nieuws/Binnenland
57339
Binnenland

Omstreden ’haatactivist’ Abou Jahjah spreekt

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

Den Haag - De Belgische activist Abou Jahjah is in de Haagse Schilderswijk om in Theater De Vaillant zijn boek ’Pleidooi voor Radicalisering’ te presenteren, ondanks felle kritiek.

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

Zo’n 200 mensen zijn op de bijeenkomst afgekomen. De politie houdt de presentatie op de achtergrond in de gaten: vlak voor aanvang van de presentatie reed er een ME-busje door de straat.

Onze verslaggever Marieke van Essen is bij de bijeenkomst aanwezig en doet verslag via Twitter.

De geboren Libanees is omstreden vanwege zijn extreme standpunten.

Jahjah schreef drie jaar lang een wekelijkse column in de Belgische krant De Standaard. In januari verbrak de krant de samenwerking, nadat hij de recente aanslag in Jeruzalem legitimeerde. Hierbij kwamen vier militairen om. Komende zondag spreekt Jahjah tijdens een protestactie tegen Trumps moslimban bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

Nadat het Haagse theater - tijdens de Schilderswijkrellen van vorig jaar nog doelwit van stenengooiers - bekendmaakte dat Jahjah naar Den Haag kwam, ontstond er felle kritiek van onder andere de PVV-fractie, die de bijeenkomst wilde verbieden. De partij noemt Jahjah ‘een notoire jodenhater en huisvriend van Hezbollah’. ,,Het is een slecht signaal naar de wijk en een schoffering van de Haagse belastingbetaler, want de Vaillant krijgt subsidie van de gemeente”, aldus raadslid Elias van Hees.

De schrijver reageerde via Facebook op de commotie met de woorden: „Dus de PVV is onrustig over mijn komst. Goed zo! Tot vanavond Den Haag!”

Ook Groep De Mos vindt het een slechte zaak dat de auteur van de gemeente toch mocht komen. ,,Deze man die haat en verderf zaait moet in onze mooie stad van vrede en recht geen podium krijgen. En zeker niet in de Schilderswijk, die er qua imago al slecht voorstaat”, zegt fractievoorzitter Richard de Mos.

Het college van Den Haag was het niet eens met de PVV, die wilde dat de man toegang zou worden geweigerd.