Nieuws/Binnenland
573565272
Binnenland

Rotterdam gaststad Songfestival

Rotterdam - Rotterdam organiseert volgend jaar het Eurovisie Songfestival. Dat heeft de NPO bekendgemaakt.

De strijd ging tussen de havenstad en Maastricht. In totaal waren vijf steden in de race. Drie daarvan: Utrecht, Den Bosch en Arnhem deden gooi naar het gastheerschap maar vielen eerder af.

Het nieuws werd zojuist bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op NPO1 en NPO2. Later vanmiddag om 15:00 uur geeft de gemeente een persconferentie. Op 12 en 14 mei zijn de halve finales van de 65e editie van het liedjesfestijn. Op 16 mei is de finale.

Mokum bedankte voor de eer

De kansen van Rotterdam namen flink toe nadat Amsterdam zich terugtrok. De hoofdstedelingen konden geen geschikt onderkomen vinden. Een festivalopzet met tenten bleek niet haalbaar. Mokum bedankte daarom voor de eer.

De provincie Zuid Holland ondersteunde het Rotterdamse bid met een royale gift van maar liefst 1 miljoen euro. Ook de gemeente Den Haag heeft steun toegezegd. Burgemeester Aboutaleb had veel vertrouwen in het bid. Rotterdam was immers de meest sexy stad van Nederland, zij hij tegen Radio Rijnmond.

Tipje van de sluier

Afgelopen woensdag werd er al een tipje van de sluier gelicht: op de website van de European Broadcasting Union (EBU), dook plotseling een pagina ’Rotterdam 2020’ op. Kort daarna was de site offline. Waarna er ook een website van Maastricht zichtbaar werd. ’Een foutje’, aldus EBU.

„We zijn het niet geworden, heel teleurstellend”, reageert de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Presentatie

Nu de stad en locatie bekend zijn, is een van de grote vervolgvragen wie het zangfestijn gaat presenteren. „Daar gaat de organisatie komende tijd ongetwijfeld hard over nadenken”, zegt Richard van de Crommert, Songfestivalkenner namens De Telegraaf. Kanshebbers zijn Jan Smit, Yolanthe, maar ook Eva Jinek. Wie de show in Ahoy gaat presenteren wordt in december bekend. Wel is al duidelijk dat Marnix Kaart en Marc Pos de regisseurs zijn van de finale en de twee halve finales. De organisatie is in handen van NPO, AVROTROS en NOS samen met de European Broadcast Union.

Volgens Van de Crommert telt de ’thuiswinst’ voor Nederland zeker mee. „Het is natuurlijk niet zo dat je meteen als eerste eindigt, maar het helpt wel om bovenin mee te doen.”