Nieuws/Binnenland
574134668
Binnenland

Aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen stijgt

Het logo van de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie.

Het logo van de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie.

Amsterdam - Het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen tot 30 jaar lag vorig jaar 15 procent hoger dan in eerdere jaren. De toename vond vooral plaats onder mannen tussen de 20 en 30 jaar, meldt de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) vrijdag. De coronamaatregelen zijn volgens de commissie mogelijk van invloed geweest op de toename.

Het logo van de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie.

Het logo van de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie.

In zijn totaliteit registreerde de commissie vorig jaar niet meer suïcides. In januari, februari en december vorig jaar lag het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding stierf echter hoger dan in eerdere jaren. Gemiddeld overlijden iets meer dan twintig jongeren tot 30 jaar elke maand in Nederland door zelfdoding. In de maanden januari, februari en december 2021 lag dit echter boven de dertig, aldus de commissie. „Dit is een zorgwekkende en verdrietige constatering. Iedere suïcide gaat gepaard met ongekend veel leed.”

Oorzaak

Commissievoorzitter en hoofdonderzoeker bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie Renske Gilissen zegt dat de precieze oorzaak van elke individuele zelfdoding nog niet bekend is. „Er is zelden één oorzaak voor een suïcide, er is vaak sprake van een opeenstapeling van meerdere factoren.”

Volgens Gilissen is het niet zeker, maar wel mogelijk dat de coronamaatregelen van invloed zijn geweest op de toename. „Contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief, de wereld ontdekken, vriendschappen vormen is heel belangrijk in deze levensfase. Veel maatregelen hebben direct invloed op deze domeinen.”

Schoolsluitingen

Volgens zorgminister Ernst Kuipers ligt het toegenomen aantal zelfdodingen onder jongeren ook aan het sluiten van scholen waartoe het kabinet de afgelopen twee jaar enkele keren besloot om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Kuipers noemt het „vreselijk, echt vreselijk” dat er bij mensen onder de 30 jaar meer zelfdodingen zijn geregistreerd.

„Dat heeft natuurlijk ook te maken met het sluiten, herhaald, van onderwijs”, zegt de kersverse bewindsman. „En daarmee het limiteren van contactmogelijkheden, in een fase van je leven dat dat bij uitstek belangrijk is.” Ook andere maatregelen raken jongeren hard, zegt hij.

De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie meldde vrijdag dat het aantal zelfdodingen onder Nederlanders onder de 30 jaar vorig jaar 15 procent hoger lag dan in andere jaren. De commissie zegt niet met zekerheid dat de coronamaatregelen hierop invloed hebben gehad. Wel zou het voor de hand liggen, omdat de maatregelen raken aan contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief en het vormen van vriendschappen. Dat zijn belangrijke aspecten voor 30-minners.

Volgens Kuipers zijn sommige maatregelen beter te incasseren voor de oudere generaties. „Als je 62 bent zoals ik en je mag met twee mensen thuis... Ja, mijn echtgenote en ik komen prima het weekend door.” Voor jongeren is dat lastiger. „Ik merk het echt bij mijn jongste: dat is echt anders”, zei Kuipers voorafgaand aan overleg over de coronamaatregelen.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Praat erover. Tel: 0800-0113 (gratis), 113 (regulier tarief) of www.113.nl.