Nieuws/Binnenland
574440069
Binnenland

Coronacrisis: zondag 21 maart

LIVE | Laagste dodental door corona in Groot-Brittannië sinds oktober

DEN HAAG - Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Het vaccineren loopt vertraging op, ondertussen zuchten ondernemers nog steeds onder de lockdownmaatregelen. Onzekerheid over de varianten – en de gevolgen voor de bescherming – is onderwerp van debat. Het kabinet is verdeeld over mogelijke versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.

00.09 - Avondklok in Miami Beach verlengd tot 12 april

De avondklok die zaterdag is ingesteld voor de befaamde stranden van Miami en het uitgaansgebied daaromheen is verlengd tot 12 april, melden lokale Amerikaanse media. De burgemeester van Miami Beach voerde een avondklok in om te voorkomen dat feestjes van studenten en andere bezoekers uit de hand lopen en het coronavirus zich verder verspreidt.

Het artdecodistrict met zijn cafés, restaurants en clubs zijn vanaf 20.00 uur afgesloten. Niet alleen de winkels moeten dicht, ook de snelwegen naar het populaire en warme gebied in Florida gaan op slot.

De piek in het aantal bezoekers tijdens de vakantieperiode zorgt ervoor dat „we simpelweg overweldigd zijn in het entertainmentdistrict”, zei een manager van de gemeente eerder. „Dit is geen gemakkelijk besluit, en dat nemen we om de gezondheid en veiligheid van het publiek te beschermen.”

21.50 - Wetenschappers Luik ontdekken nieuwe variant coronavirus

Wetenschappers hebben in het laboratorium van de universiteit van Luik een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Dat meldt de Belgische krant Le Soir. Het gaat om de variant B.1.214 of ’Spike Insertion’. Bij ongeveer 4 procent van alle besmettingen in België zou het om deze variant gaan. De wetenschappers vinden de variant niet verontrustend.

Professor menselijke genetica Vincent Bours van de Luikse universiteit: „We zien dat de variant geleidelijk toeneemt in België, vooral rond Brussel, Vlaams-Brabant en Henegouwen.”

Bours is er vrijwel zeker van dat het geen Belgische variant is. Hij zegt dat deze afkomstig zou kunnen zijn uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Door reizen zou de variant in België terecht zijn gekomen.

21.10 - Horecabranche: uitblijven versoepelingen nieuwe teleurstelling

Dat het kabinet volgens Haagse bronnen nog geen ruimte ziet om de coronamaatregelen te versoepelen, komt voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) als een teleurstelling. „We wachten de berichtgeving van dinsdag af, maar natuurlijk is dit weer een nieuwe teleurstelling”, aldus een woordvoerder van de branchevereniging.

Dinsdag is een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Het is nog niet definitief besloten dat er geen maatregelen versoepeld worden, omdat het hele kabinet daar de komende dagen nog over vergadert.

Rutte en De Jonge zetten twee weken geleden de deur op een kier voor eventuele versoepelingen vanaf 31 maart. Ze noemden onder meer als optie dat de terrassen weer open zouden kunnen, maar dan moesten de coronacijfers zich wel goed ontwikkelen. „Dat hebben we altijd in ons achterhoofd gehouden. Maar het blijft teleurstellend als het dan toch niet doorgaat”, aldus de woordvoerder.

De horecabranche wil zo snel mogelijk open en is ervan overtuigd dat dat op een veilige manier kan. „Het water staat ondernemers tot aan de lippen. Elke dag langer dicht is lastig, en kan betekenen of een ondernemer het wel of niet haalt. Het is echt een hele onzekere tijd voor de horeca op dit moment.”

19.50 - ABC-bewoners naar Sint Maarten moeten negatieve PCR-test tonen

Bewoners van Curaçao, Aruba en Bonaire kunnen vanaf maandag alleen nog naar Sint Maarten als ze een negatieve PCR-test kunnen overhandigen die niet ouder is dan 72 uur. Sint Maarten heeft zondag bekend gemaakt de ABC-eilanden op de lijst van landen met een hoog risico te plaatsen. Op Sint Maarten (ruim 40.000 inwoners) zijn al langere tijd heel weinig met corona besmette patiënten. Zaterdag waren er achttien actieve besmettingen.

Curaçao, Aruba en Bonaire hebben juist te maken met een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Dat is op Bonaire en Aruba ook al duidelijk te merken in de lokale ziekenhuizen, waar andere medische zorg in het gedrang dreigt te komen. Bonaire heeft vier coronapatiënten die zorg nodig hebben op de intensive care al naar Curaçao gestuurd.

Curaçao (bijna 160.000 inwoners) had zaterdag duizend besmette coronapatiënten geregistreerd, Aruba (ruim 100.000 inwoners) telde er 417 en Bonaire (ruim 20.000 inwoners) 434. Op alle drie de eilanden geldt een avondklok. Op Curaçao en Bonaire gaat die om 21.00 uur ’s avonds in, op Aruba om middernacht.

18.10 - Laagste dodental door corona in Groot-Brittannië sinds oktober

In Groot-Brittannië zijn in de afgelopen 24 uur 33 mensen door het coronavirus om het leven gekomen, het laagste aantal sinds 5 oktober. In januari en februari waren er dagen dat ruim duizend mensen aan corona overleden.

De Britse gezondheidsautoriteiten registreerden zondag 5312 nieuwe besmettingen. Voor de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 38.145 nieuwe besmettingen genoteerd. Dat zijn er 4,4 procent minder dan in de zevendaagse periode die eraan voorafging.

Het aantal mensen dat in ieder geval één keer een vaccinatie tegen het coronavirus heeft gekregen, is gestegen tot 27,6 miljoen. Dat is meer dan de helft van alle volwassenen. 2,3 miljoen mensen hebben twee doses van het vaccin gehad.

12.45 - Merkel wil lockdown voortzetten in april

Het is nog te vroeg om de maatregelen tegen het coronavirus in Duitsland te versoepelen, vindt bondskanselier Angela Merkel. Bij vorig overleg met de leiders van de deelstaten werd de lockdown verlengd tot 28 maart, met versoepelingen in het vooruitzicht als het aantal besmettingen zou dalen. Maandagmiddag volgt nieuw beraad, waarbij Merkels inzet is de maatregelen te verlengen tot een nader te bepalen datum in april, melden Duitse media.

Minister Jens Spahn van Volksgezondheid zei vrijdag dat de vaccinatiecampagne de derde besmettingsgolf niet kan voorkomen. In een document ter voorbereiding op het overleg van maandag staat dat de hoge infectiegraad wordt versneld door virusvarianten.

Angela Merkel.

Angela Merkel.

"Noodrem op versoepelingen"

Volgens cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, zijn gemiddeld meer dan honderd mensen per 100.000 besmet. Afgesproken is dat boven die drempel een noodrem op versoepelingen in werking treedt, om te voorkomen dat de ziekenhuizen in de problemen komen. Dat zou betekenen dat sommige winkels hun deuren moeten sluiten.

Vanwege de zorgwekkende cijfers wordt overwogen iedereen die het land binnenkomt te verplichten in quarantaine te gaan en een coronatest te laten afnemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die terugkeren uit vakantieoorden als Mallorca, dat in Duitsland niet langer te boek staat als risicogebied. Er was eerder al kritiek op het besluit dergelijke vakantiereizen weer toe te laten, terwijl de kans bestaat dat daardoor risicovolle virusmutaties het land binnenkomen.

Verder liggen strengere voorschriften voor bedrijven op tafel. Ondernemingen die werknemers niet de mogelijkheid geven thuis te werken, zouden hun personeel wekelijks twee coronasneltesten moeten leveren.

Veel Duitsers staan te springen om herstel van hun vrijheden en de deelstaten liggen doorgaans meer op die koers dan de centrale overheid in Berlijn. Het vorige overleg tussen Merkel en de deelstaatpremiers duurde veel langer dan gepland vanwege onenigheid over de voorwaarden voor versoepeling.

11.35 - Hugo de Jonge test negatief op coronavirus

Demissionair minister Hugo de Jonge mag na vier dagen weer uit thuisquarantaine. Hij moest sinds woensdag binnenblijven, nadat hij via de app CoronaMelder een melding kreeg van mogelijk contact met een besmet persoon. Zaterdagavond bleek dat hij zelf niet besmet was, schrijft hij op Twitter.

Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wordt getest op het coronavirus in een teststraat van de GGD.

Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wordt getest op het coronavirus in een teststraat van de GGD.

De minister liet woensdag weten geen klachten te hebben. Diezelfde dag liet hij zich testen en zaterdag weer.

Door de negatieve testuitslag kan De Jonge zondagmiddag aanwezig zijn bij het Catshuisoverleg, waar gesproken wordt over de coronamaatregelen. Dinsdag volgt een persconferentie met hem en demissionair premier Mark Rutte.

09.35 - EU-top online vanwege toename coronagevallen

Europese regeringsleiders zullen donderdag en vrijdag niet bijeenkomen in Brussel, zoals eerder was gepland. Ze spreken elkaar in plaats daarvan online, via een videoverbinding. Vanwege het sterk stijgende aantal coronabesmettingen in veel EU-landen heeft voorzitter Charles Michel van de Europese Raad besloten de fysieke vergadering te schrappen.

De pandemiebestrijding is het belangrijkste agendapunt voor de top, in het bijzonder het versnellen van de vaccinaties tegen het coronavirus. De EU kampt onder meer met tegenvallende leveringen van het AstraZeneca-vaccin.

08.00 - OMT-lid De Jong: nog geen ruimte om verder te versoepelen

Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), ziet eigenlijk nog geen ruimte om de coronamaatregelen verder te versoepelen, nu het aantal besmettingen weer toeneemt. Tegen AT5 zegt hij dat het openen van terrassen met Pasen een brug te ver is en dat ook de avondklok moet worden aangehouden.

De afgelopen dagen kwam het aantal geregistreerde besmetting boven de 7000. Volgens Menno de Jong is dat „mogelijk veroorzaakt door de beperkte versoepelingen. De ziekenhuisopnames zijn stabiel hoog. Ze dalen niet verder. Op de intensive care is het wel wat toegenomen.”

Dat komt volgens hem waarschijnlijk omdat vooral jongeren besmet zijn op dit moment. „Zij komen meestal niet in het ziekenhuis terecht. Waar we wel bang voor zijn is dat de kwetsbare bevolking die nog niet gevaccineerd is straks wel besmet raakt. Dan krijg je meer ziekenhuisopnames. Er is een zekerheid: met versoepelingen neemt het aantal infecties toe.”

Terrassen openen, zoals wordt gehoopt door de horecabranche, zit er niet in. „Ik denk vanuit de infectiedruk dat het een brug te ver is. Pasen is over een week of twee. Dat is in mijn optiek te snel. Als er versoepeld gaat worden, dan zou ik eerdere denken aan kleinere versoepelingen, zoals het hoger onderwijs. De avondklok zou ik zeker aanhouden. We zijn er nog niet.”

Menno de Jong spreekt overigens liever niet over een derde golf. „We zitten in de tweede golf sinds september/oktober, die heel lang duurt. Het lijkt een beetje op het alpenlandschap. Het is een grote golf. Ik geloof er pas in als we in het dal komen. We hebben de Mont Blanc nog niet bereikt in het alpenlandschap. Die moeten we ook zien te voorkomen.”

06.40 - Grote versoepelingen na Catshuisberaad niet waarschijnlijk

Het is niet waarschijnlijk dat het kabinet aankomende week veel coronamaatregelen gaat versoepelen, zeggen ingewijden. De meest betrokken ministers overleggen zondag daarover op het Catshuis en aanstaande dinsdag is er weer een persconferentie over corona met demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Bronnen denken niet dat versoepelingen die eerder werden genoemd er allemaal komen.

Tijdens de vorige persconferentie over corona zei De Jonge dat er eind maart mogelijk weer meer kan, mits de coronacijfers dat toelaten. Zo zouden de terrassen „rond Pasen” weer open kunnen en hogescholen en universiteiten studenten weer deels kunnen toelaten. Ook zou er wellicht meer ruimte komen voor de detailhandel. Verder zou het kabinet met een nieuw reisadvies komen voor de meivakantie en mogelijk ook de zomervakantie.

Hugo de Jonge, demissionair minister komt aan bij het Catshuis voor een overleg over de coronamaatregelen, beeld ter illustratie.

Hugo de Jonge, demissionair minister komt aan bij het Catshuis voor een overleg over de coronamaatregelen, beeld ter illustratie.

Maar het aantal coronabesmettingen loopt weer flink op. De afgelopen dagen steeg dit tot boven de 7000. Ook is het zogeheten reproductiegetal weer gestegen. Nu steken honderd coronapatiënten gemiddeld 113 anderen aan. Verder blijft het aantal bezette ziekenhuisbedden hoog.

"Avondklok moet ’er heel snel af’"

Tegelijkertijd neemt de politieke roep om versoepelingen toe. D66-leider Sigrid Kaag zei vrijdag dat de avondklok „er heel snel af moet”, omdat de naleving ervan moeilijker wordt zodra de zomertijd ingaat. Dat is vanaf volgend weekend. Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) was vorige week ook optimistisch dat het hoger onderwijs weer deels open kan eind deze maand. D66 steeg vorige week na de verkiezingen naar 23 zetels. De nieuwe politieke verhoudingen worden volgens bronnen mogelijk zichtbaar in het overleg.

Ook vanuit de maatschappij klinkt de vraag om versoepelingen steeds luider. Zo neemt het aantal studenten met depressies en burn-outs toe en staat ook bij horecaondernemers het water tot de lippen. Het afwegen van die belangen met de oplopende coronacijfers is voor het kabinet een „duivels dilemma”, aldus ingewijden.

Het kabinet kondigde tijdens de vorige persconferentie van 8 maart enkele aanpassingen van de coronaregels aan. Zo mogen winkels meer klanten op afspraak ontvangen en kunnen kinderen tot 12 jaar weer naar zwemles. Ook mogen mensen vanaf 27 jaar weer in groepjes van 4 buiten sporten en bewoners van verpleegtehuizen die zijn gevaccineerd mogen 2 bezoekers ontvangen.