Nieuws/Buitenland
576058896
Buitenland

Foto van Italiaanse rampgondel toont geblokkeerde noodrem

STRESA - In het onderzoek naar het recente dodelijke ongeval met een kabelbaan in Italië is een foto opgedoken van de bewuste gondel waarvan het systeem van de noodrem met opzet is geblokkeerd.

Een fotograaf van La Stampa maakte die plaat op 9 mei, twee weken voor het ongeluk met veertien doden tot gevolg, toen hij op weg was naar een sportevenement op Monte Mottarone. De mensen in de volle gondel zijn duidelijk te zien evenals de rode haken die volgens de Italiaanse krant voorkomen dat de noodrem zijn werk doet.

Volgens deskundigen mag die technische voorziening alleen aangebracht worden bij onderhoudswerkzaamheden. Onderzoek naar het ongeluk op pinksterzondag bij het dorp Stresa wijst erop dat de cabine is neergestort doordat de noodrem zijn werk niet deed. De bewuste haken zouden er zijn opgezet omdat het remsysteem voor storingen zorgde in de vervoersdienst op de berg.

Het onderzoek om de oorzaak van de kabelbreuk te achterhalen is nog gaande. De chef techniek is als mogelijke verdachte onder huisarrest geplaatst.