Nieuws/Binnenland
57653369
Binnenland

Urker kerk: ’Geen journalisten maar terroristen voor de deur’

Kerkgangers betreden de Sionkerk in Urk.

Kerkgangers betreden de Sionkerk in Urk.

URK - De woordvoerder en ouderling van de Sionkerk in Urk noemt de journalisten die zondag voor de kerk stonden ’terroristen’. In een interview met De Stentor zegt Hessel Snoek dat de „journalisten een stelletje randdebielen waren.”

Kerkgangers betreden de Sionkerk in Urk.

Kerkgangers betreden de Sionkerk in Urk.

Een verslaggever van omroep PowNed werd aangevallen en later ook aangereden door kerkgangers. Volgens Snoek waren de mensen die de verslaggever aanvielen geen kerkgangers en was het de schuld van de journalist dat hij werd aangereden. „Met de man die voor de aanrijding is opgepakt gaan we in gesprek. Hem valt niets te verwijten. De journalist deed zelf een stap naar voren en raakte de auto iets aan.”

Volgens Snoek waren de journalisten alleen op sensatie belust en overtraden zij zelf de coronaregels. De verslaggevers en cameraploegen waren in Urk omdat de Sionkerk alle gelovigen weer toelaat. „Een stuk of dertig man stond voor onze hoofdingang en een paar zijn zelfs op ons terrein gekomen. De ingang werd geblokkeerd en daardoor hadden mensen niet voldoende ruimte om naar binnen te gaan. De SS handelde vriendelijker in de oorlog dan de journalisten.”

Politie

De Sionkerk overweegt aangifte te doen tegen de aanwezige journalisten en tegen omroep PowNed vanwege intimidatie en belediging. Snoek wil op vragen van De Telegraaf verder geen commentaar geven.

De politie heeft maandag twee mannen (van 26 en 28 jaar) uit Urk aangehouden wegens de mishandeling van een journalist bij de Sionkerk. Ze hebben zichzelf gemeld bij de politie.

Zondag werd al een 35-jarige man uit Urk aangehouden op verdenking van het inrijden op een journalist van PowNed.