Nieuws/Binnenland
57675797
Binnenland

OM eist bijna 2 miljoen terug van kippenboeren

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag geldboetes en werkstraffen tegen enkele pluimveehouders uit Noord-Brabant die vele tienduizenden kippen meer hielden dan waarvoor ze pluimveerechten hadden betaald. Ook wil de aanklager forse bedragen terughalen, oplopend tot 1,9 miljoen euro voor een van de drie betrokken boeren.

Deze kippenboer uit Tilburg kwam volgens het OM van 2015 tot en met 2018 ruim 1,4 miljoen rechten voor pluimvee tekort. Hij had de verplichte rechten verkocht om te kunnen investeren in nieuwe technieken om mest te verwerken. Daarvoor ontvangt de pluimveehouder ook nog tientallen miljoenen euro subsidie.

Op zich zijn de bedoelingen van de boer goed, maar de manier waarop hij dit deed, gaf hem volgens het OM een onrechtmatig concurrentievoordeel. Het bespaarde bedrag wil het OM hem daarom afpakken. Daarnaast eiste de aanklager een boete van 2 ton waarvan de helft voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur.

Bij de twee andere kippenboeren ging het om minder eenheden waarvoor ze geen rechten hadden, over minder jaren. Tegen een boerenbedrijf uit Heusden werd een taakstraf van tachtig uur, een boete van 50.000 euro, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk, en een ontneming van bijna 2 ton geëist. De eis voor een bedrijf uit Oss was een boete van 7500 euro en een ontneming van ruim 40.000 euro.

De rechtbank in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd