Nieuws/Binnenland
577106944
Binnenland

Kabinet rekent op ’zelfredzaamheid’ Nederlanders in VK

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan alleen in echt schrijnende gevallen wellicht iets betekenen voor Nederlanders die door nieuwe reisbeperkingen gestrand zijn in het Verenigd Koninkrijk. „Het kabinet gaat uit van zelfredzaamheid”, zegt een woordvoerder.

Het kabinet raadt al sinds begin november dringend aan alleen naar het buitenland te reizen als dat echt noodzakelijk is. Dat advies is ingesteld juist voor situaties als deze, waarbij voor een land plotseling strenge beperkingen gaan gelden, aldus de woordvoerder.

De kans dat gestrande mensen snel terug kunnen naar Nederland is heel erg klein. Ook Buitenlandse Zaken kan niet om de inreisbeperkingen heen die zijn ingesteld om te voorkomen dat een mogelijk besmettelijkere mutant van het coronavirus verder wordt geïmporteerd.

Wat precies wordt verstaan onder schrijnende gevallen, kan de woordvoerder niet precies zeggen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die medische problemen hebben of die geen geld hebben voor onderdak. Buitenlandse Zaken kan hen met „consulaire bijstand” wellicht helpen beter hun weg te vinden in het land.

Zit u vast in het Verenigd Koninkrijk? Dan komt onze verslaggever Niels Kalkman graag met u in contact. Mail naar n.kalkman@telegraaf.nl of app naar onze Whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952