Nieuws/Buitenland
578941680
Buitenland

Huisarrest voor ex-lijfwacht Macron na mishandelen demonstranten

Alexandre Benalla.

Alexandre Benalla.

PARIJS - Een voormalige lijfwacht van de Franse president Emmanuel Macron krijgt een jaar huisarrest met een enkelband voor het mishandelen van demonstranten in 2018 bij een protest. Alexandre Benalla werd veroordeeld tot drie jaar celstraf waarvan twee voorwaardelijk, maar de rechter besloot dat hij zijn straf thuis mocht uitzitten. De oud-beveiliger moet ook een boete van 500 euro betalen.

Alexandre Benalla.

Alexandre Benalla.

Benalla werd in juli 2018 ontslagen omdat hij twee maanden daarvoor klappen had uitgedeeld. Kort na zijn ontslag gaf Benalla op Franse televisie zijn fout al toe. Hij zei dat hij zich beter afzijdig had kunnen houden. Benalla was als waarnemer aanwezig bij een protest, maar in een video was te zien hoe hij met een politiehelm op demonstranten overmeesterde.

De oud-lijfwacht zei tijdens de zitting dat hij had gehandeld vanuit een reflex en ontkende bewust mensen te hebben mishandeld. Benalla is ook veroordeeld voor het gebruiken van valse documenten om diplomatieke paspoorten aan te vragen. Die paspoorten gebruikte hij om een beveiligingsbedrijf op te zetten in Afrika en Israël.

Macron werd na het voorval verweten dat hij de bewaker in eerste instantie niet hard genoeg had gestraft. Het was de eerste grote test voor de president, die meer integriteit had beloofd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop