Nieuws/Buitenland
579041656
Buitenland

Noord-Korea testte nieuw model raket

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

SEOUL - Een van de twee raketten die Noord-Korea donderdag afvuurde was van een nieuw ontwikkeld model. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gezegd.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Noord-Korea vuurde twee korteafstandsraketten af vanuit de buurt van kuststad Wonsan in het oosten van het land. De projectielen landden in de Japanse Zee, meldden de militaire autoriteiten van Zuid-Korea.

De nieuwe raket legde een afstand van ongeveer 690 kilometer af. De andere stortte na ongeveer 430 kilometer in zee. De projectielen bereikten een hoogte van 50 kilometer. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris bevestigt dat er zeker een projectiel is afgeschoten dat een korte afstand heeft afgelegd.

Volgens het Japanse ministerie van Defensie bereikten de raketten niet de Japanse wateren. De nationale veiligheid kwam daardoor niet in het geding.

Het is de eerste lancering van raketten sinds de spontane ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Zij schudden elkaar eind vorige maand de hand op de grens van Noord- en Zuid-Korea. De laatste raketproeven van het regime in Pyongyang waren begin mei.

Eerder deze maand beklaagde het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zich nog over de geplande militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Die zullen volgende maand plaatsvinden.