Nieuws/Binnenland
580552369
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 6 oktober

LIVE | ’Laboratoria klaar voor 51.000 tests per dag’

AMSTERDAM - Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt in Nederland hard op. Elders in de wereld is Israël weer in volledige lockdown gegaan en kleuren steeds meer plekken voor vakantiegangers ’oranje’. Er zijn wereldwijd meer dan een miljoen coronadoden. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Kan er eindelijk genoeg op corona getest worden? Volgens de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCDK) hebben de laboratoria nu voldoende testmaterialen om ruim 51.000 coronatests per dag te doen.

Het gaat om een stijging van 20.000 tests per dag ten opzichte van vorige week, meldt de NOS. Toch zullen de wachtrijen bij de coronatestlijn nog niet direct oplossen. De GGD heeft nog zeker een week nodig om alle extra tests ook te kunnen afnemen in de teststraat. „Onze verwachting is dat we in de loop van volgende week voldoende zijn opgeschaald. Het streven is zo snel mogelijk, maar het is een mega-operatie”, aldus een woordvoerder.

’Steun coronaregels daalt’

Nederlanders staan in meerderheid achter de coronamaatregelen van het kabinet, maar de steun is wel gedaald. 65 procent staat erachter, tegen constant 75 procent in de afgelopen maanden. Dat staat in een maandelijks onderzoek van I&O Reserch onder 2231 Nederlanders in opdracht van de staatsomroep.

De meerderheid van de ondervraagden (66 procent) wil een strengere aanpak in de coronacrisis, tegen 37 procent een maand geleden. Slechts 12 procent vindt dat de aanpak losser mag, terwijl vorige maand ruim een kwart (26 procent) van de ondervraagden dat vond.

Mondkapje

Veel Nederlanders (65 procent) willen dat het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes verplicht wordt gesteld. Een maand geleden vond 36 procent van de ondervraagden dat. Voor het overal verplicht stellen van het mondkapje is geen meerderheid (41 procent), maar er is wel sprake van een aanzienlijke toename van mensen die dat vinden ten opzichte van vorige maand (15 procent).

Het onderzoek toont verder aan dat 20 procent „altijd of meestal” een mondkapje draagt, tegen slechts 4 à 6 procent in de zomer. Meer dan 90 procent houdt zich aan de 1,5 meterrichtlijn, negen op de tien zeggen te niezen in de elleboog of een zakdoek.

Meer nieuws

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport

Entertainment: