Nieuws/Binnenland
580860744
Binnenland

OM eist 5 jaar cel en tbs voor aanslag op Groningse journalist

Advocaat David Nieuwenhuis, Tjeerd P., advocaat Jan-Hein Kuijpers en Jaimy W.

Advocaat David Nieuwenhuis, Tjeerd P., advocaat Jan-Hein Kuijpers en Jaimy W.

GRONINGEN - Het kamp van de complotdenkers voelde voor Tjeerd P. als een warm bad. „Ik voelde me voor het eerst in mijn leven gehoord en gezien.” Jaimy W. zag de demonstraties tegen coronamaatregelen vooral „als afleiding. Ik houd van mensen en vind het fijn om te praten.” Ze lieten het niet bij praten. In de nacht van 19 augustus 2021 gooiden ze een brandbom door het raam bij journalist Willem Groeneveld van website Sikkom.

Advocaat David Nieuwenhuis, Tjeerd P., advocaat Jan-Hein Kuijpers en Jaimy W.

Advocaat David Nieuwenhuis, Tjeerd P., advocaat Jan-Hein Kuijpers en Jaimy W.

Maandag hoorde het duo in de rechtbank van Groningen vijf jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden tegen zich eisen voor brandstichting en poging tot moord. Groeneveld en zijn vriendin werden wakker en konden het vuur in de hal tijdig blussen.

Een gelukkige afloop die niet te danken was aan Tjeerd P. en Jaimy W., vond de officier van justitie. Als de molotov-cocktail op een andere plek was geland, was de kans op een uitslaande brand groot geweest. De vlammen zouden de enige vluchtweg voor de bewoners hebben afgesloten.

Bijbelstudie

In de verdachtenbank zaten maandag twee schuldbewuste mannen die beiden beweerden in hun cel tot inkeer te zijn gekomen. Ze doen allebei aan Bijbelstudie. Vorig jaar hadden ze een deel van de Bijbel kennelijk nog niet gelezen.

Ze vonden elkaar in hun afkeer van de coronamaatregelen. Tjeerd P.: „In mijn optiek kwamen we op voor goede dingen. Ik had het gevoel dat Groeneveld ons constant belachelijk maakte en ons niet serieus nam. Dat raakte me.”

Jaimy W. kon het niet schelen wat de journalist schreef, zei hij opgewekt. „Ik kwam vooral voor de afleiding en het plezier. Ik geloof in God en de Bijbel. Vanuit mijn geloof ben ik tegen vaccinaties. En tegen de avondklok. Maar díe staat in de Bijbel, dus heb je het ermee te doen.”

Satanisch kindermisbruik

Het filmpje waarin de vorige week veroordeelde complotdenker Joost Knevel RIVM-topman Van Dissel beschuldigde van satanisch kindermisbruik, raakte een snaar bij Tjeerd P., die kennelijk zelf in zijn jeugd is misbruikt. Toen Knevel werd gearresteerd dacht hij: „Zie je wel, ’ze’ worden beschermd.”

Hij deelde het filmpje waarin Knevel Groeneveld „een misdadige journalist, erger dan de NSB” noemt met Jaimy W., en tijdens een drankovergoten avond ontstond het plan om de journalist eens stevig aan het schrikken te maken. „Sommige mensen verdienen het om in angst te leven.”

Ze vulden bierflesjes met terpentine, gebruikten wc-papier als lont en fietsten naar de woning van Groeneveld en zijn vriendin. Vol in het zicht van de bewakingscamera’s hield Jaimy W. een aansteker bij de lont, en wierp Tjeerd P. de brandbom door een ingeslagen ruit naar binnen.

’Pis- en pislam’

Jaimy W. beweert dat hij „pis- en pislam” was en zich niets van die nacht kan herinneren. Behalve dat het „lachen gieren brullen” was. Tjeerd P. reageerde vooral met „dat weet ik niet” op vragen over het waarom.

Advocaat Jan Hein Kuijpers noemde de verdachten „onnozele halzen. Twee dronken simpele zielen die een oliedomme actie uitvoerden.” Hij bestreed dat er daadwerkelijk gevaar was voor een grote uitslaande brand, of voor mensenlevens. De vlammen waren niet groter dan die onder zijn fonduestel, aldus de advocaat.

Willem Groeneveld zelf voelt enige compassie voor het duo. „Die jongens hebben ons leven op het spel gezet en hun eigen leven weggegooid. Gek gemaakt door bekende onruststokers en complotverspreiders.”

Zijn begrip neemt niet weg dat de angst het leven van hem en zijn vriendin is binnengeslopen. „Voor het eerst voel ik me belemmerd in mijn werk. En niet alleen ik, ook andere collega’s. Het hakt erin bij de waakhond van de democratie.” Uitspraak 18 juli.