Nieuws/Binnenland
582097579
Binnenland

Toch wil meerderheid vaccinatieplicht

Ruim helft ouders wantrouwt info RIVM

HILVERSUM - Groepen Nederlanders lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan in hun mening over vaccineren. Zeven op de tien mensen hebben het liefst dat de overheid vaccinatie verplicht, volgens een peiling van EenVandaag, terwijl een grote groep zegt te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD verstrekken over vaccinaties.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen de wens hebben dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen neemt om de vaccinatiegraad hoog te houden. Driekwart van de mensen vindt het een goed idee om een vaccinatieconsult te verplichten, zoals in Duitsland het geval is en 82 procent van de mensen vindt dat crèches kinderen moeten kunnen weigeren als zij niet gevaccineerd zijn. Ouders van niet-gevaccineerde kinderen korten op de kinderbijslag kan rekenen op 55 procent steun.

De groep ouders die alle vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma wil verplichten, groeit. Eerder waren 57% van de mensen daar voor. Nu is dat 71%. „Ouders die denken dat ze op basis van Google het beter weten dan de medisch specialisten, moeten niet serieus genomen worden”, zegt iemand.

Wantrouwen

Tegenover de grote groep ouders die ferme maatregelen voorstaat, staat ook een grote groep mensen die de informatievoorziening over vaccinaties met een korrel zout neemt. Een meerderheid, 60 procent van de ondervraagden, zegt op zijn minst te twijfelen over de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Veel ouders noemen de informatie onduidelijk en eenzijdig.

Bij een groep van 4800 jonge ouders, tot 9 jaar, antwoordt 12 procent dat men de informatie van het RIVM en de GGD ’niet echt’ vertrouwt en 24 procent vertrouwt die zelfs ’helemaal niet’. Een derde van hen zoekt ook naar informatie op websites van bijvoorbeeld antroposofen of stichting Kritisch Prikken.

„De informatie die ze verstrekken vertrouw ik wel. Er ontbreekt echter een heleboel informatie. Het voelt als: wij van Wc-eend, raden Wc-eend aan”, zegt iemand over het RIVM. Anderen hebben twijfels door de invloed van farmaceuten. „Bijna uitsluitend worden we geïnformeerd door onderzoeken die gefinancierd zijn door de farmaceutische industrie, die al zo vaak bewezen met onderzoek rommelt.”