Nieuws/Binnenland
582237013
Binnenland

Geen nieuwe ronde coronavaccinaties en GGD-teststraten gaan dicht

Kabinet schrapt laatste coronamaatregelen

Den Haag - Het kabinet heeft de allerlaatste coronamaatregelen geschrapt. Dit betekent dat mensen bij klachten niet meer thuis hoeven te blijven en geen zelftest meer hoeven te doen. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) na de ministerraad bekendgemaakt.

Het kabinet neemt met zijn besluit het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). In dat advies van eind vorige maand stelde het OMT dat corona geen pandemie meer is, maar zich in de zogeheten endemische fase bevindt, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijkse leven hoort.

Nu grootschalig testen op corona geen toegevoegde waarde meer heeft, gaan de GGD-teststraten medio maart dicht. In het voorjaar komt geen nieuwe vaccinatieronde, meldt zorgminister Ernst Kuipers. Ook dit heeft „voor de meeste mensen geen toegevoegde waarde”, zei de minister na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Bijzonder moment

„Het is een bijzonder moment. Ook om even bij stil te staan” zei Kuipers. Iets meer dan drie jaar geleden kende Nederland zijn eerste coronapatiënt, bracht de minister in herinnering. „Ondertussen zitten we in een andere fase. We weten dat corona niet meer weggaat, en ook in aantallen patiënten gaat het op en neer. Gelukkig heeft vrijwel iedere Nederlander een vorm van afweer opgebouwd.” Zij hebben de infectie doorgemaakt en/of coronavaccinaties gehaald.

„Het aantal mensen dat medische hulp nodig heeft door ernstige ziekte is gelukkig beperkt.” Dat betekent volgens Kuipers dat met corona kan worden omgegaan „zoals we dat met andere luchtwegvirussen doen.”

De minister roept iedereen wel op „verstandig” te zijn en hygiënemaatregelen na te (blijven) leven, zoals hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen, en binnenshuis voor goede ventilatie te zorgen. Bij klachten moeten mensen voorzichtig blijven en afstand houden tot anderen, zeker tot „mensen met een kwetsbare gezondheid.”

Coronadruk in de ziekenhuizen neemt iets af

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vrijdag gedaald tot onder de negenhonderd, voor het eerst in een week. In de afgelopen dag zijn netto 23 bedden vrijgekomen. Ook de instroom is gedaald, voor het eerst in een maand. Het is echter te vroeg om te zeggen of daarmee de piek van de coronagolf is bereikt.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 884 mensen die het coronavirus onder de leden hebben, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 43 minder dan op woensdag. Toen lagen 927 positief geteste mensen in de ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds half oktober.

In de afgelopen dag hebben ziekenhuizen 151 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Verreweg de meesten kwamen op een verpleegafdeling te liggen. In de afgelopen zeven werkdagen zijn gemiddeld bijna 174 mensen met corona in een ziekenhuis beland. Dat gemiddelde is iets gedaald ten opzichte van donderdag. Sinds 9 februari was de instroom constant gestegen.