Nieuws/Binnenland

Wilders: Islam mogelijk gevaarlijker dan nazisme

WNL

Den Haag - PVV-leider Geert Wilders neemt in zijn verkiezingsinterview met omroep WNL opnieuw de islam op de korrel. Hij noemt de islamitische ideologie ’zo mogelijk nog gevaarlijker’ dan het nazisme.

WNL

Van onze parlementaire redactie

In het eerder bekend geworden ultrakorte verkiezingsprogramma van de PVV staat dat de partij alle in Nederland aanwezige moskeeën wil opdoeken. In het vraaggesprek met Rick Nieman van WNL zegt Wilders dat hij dat wil doen, omdat hij de koran als gewelddadig ziet. „Dit is een boek waarin nog veel meer antisemitisme staat dan in Mein Kampf. Het staat vol oproepen tot geweld.”

Nazi-tempels

Dat hij alle Nederlandse moskeeën wil sluiten vindt hij niet vreemd. „Als er in Nederland nazi-tempels zouden zijn, zou de wereld te klein zijn als wij dat zouden toestaan. De islam hoort niet bij ons land.” De PVV-leider denkt zijn toon over de islam niet te gaan matigen, mocht hij premier worden. „Ik was het niet van plan. Ik denk dat ik een hele redelijke toon heb.”

De PVV-leider denkt zijn toon over de islam niet te gaan matigen, mocht hij premier worden. „Ik was het niet van plan. Ik denk dat ik een hele redelijke toon heb.”

Verkiezingsbeloften

Geert Wilders zegt geen verkiezingsbeloften meer te willen doen aan de kiezer. „Ik ga Nederland niets beloven, behalve één ding: grenzen dicht en geen geld meer naar het buitenland.”

WNL

Wilders: „Al het geld dat we aan het buitenland geven, de miljarden aan Afrika, ontwikkelingshulp, aan Brussel, Griekenland, aan alle asielzoekers in Nederland. Al dat geld gaan we stoppen en aan de Nederlanders hier in Nederland geven.

Over het sluiten van de Nederlandse grenzen zegt Wilders: „We hebben 400 grensovergangen, ik zou die allemaal weer laten bemannen door marechaussee en daartussen met drones werken. We moeten weer de sleutel van ons huis - en Nederland is ons huis - opnieuw in handen krijgen.”

Uitsluiting

„Als de PVV meer dan 30 zetels haalt, kunnen andere partijen niet om mij heen. Ik weet dat als de kiezer de PVV echt groot maakt, dat men wel zal moeten. Je zet niet zomaar 2 tot 2,5 miljoen mensen opzij. Dat zullen ze niet gaan doen. Dat zou heel onverstandig zijn.”

Premier Rutte zei eerder dat de kans dat de VVD met de PVV gaat regeren gelijk is aan nul. Wilders zegt dat niet te geloven: „Als ik hierop ja zou zeggen, zou ik de enige Nederlander zijn die Rutte nog gelooft.”

Het volledige gesprek wordt morgenochtend om negen uur ’s ochtends uitgezonden en later op de dag herhaald.