Nieuws/Binnenland
58357870
Binnenland

8 jaar cel en tbs met dwang voor doodsteken vriendin Utrecht

UTRECHT - De 25-jarige man die vorig jaar november in Utrecht zijn even oude vriendin doodstak, is woensdag veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Ilias A. en de vrouw waren 10 november vorig jaar samen in de woning van het slachtoffer in Utrecht, toen zij vermoedelijk ruzie kregen. Die avond zou de verdachte stevig hebben gedronken en drugs hebben gebruikt. Volgens A. rende zijn vriendin naar de keuken om een mes te pakken. Volgens zijn advocaat moest A. zich verdedigen en valt niet uit te sluiten dat zij zelf in het mes is gelopen.

De rechtbank in Utrecht gaat daar echter niet in mee. Volgens de rechtbank doodde A. weliswaar niet opzettelijk zijn vriendin, maar nam hij wel degelijk „door meerdere keren, op korte afstand, stekende bewegingen te maken met een mes” het risico dat zij zou overlijden.

Deskundigen hebben geconstateerd dat er bij A. sprake is van psychische problematiek, waaronder een verslavingsstoornis. Hij kan slecht omgaan met ingewikkelde situaties en het gebruik van drank en drugs vergroot de kans op conflicten en agressie.