Nieuws/Binnenland
584167389
Binnenland

Vijf verdachten vervolgd in afpersingszaak

’Als je ons naait, zet je leven van je dochter in’, kreeg fruittransporteur te horen

Eind mei werd een grote partij cocaïne ontdekt in het pand in Hedel.

Eind mei werd een grote partij cocaïne ontdekt in het pand in Hedel.

ARNHEM - Justitie vervolgt in april vijf verdachten in een afpersingszaak van fruittransporteurs uit Hedel en Kerkdriel. Dat bleek woensdag tijdens een eerste zitting tegen een 30-jarige verdachte uit Pijnacker voor de rechtbank in Arnhem.

Eind mei werd een grote partij cocaïne ontdekt in het pand in Hedel.

Eind mei werd een grote partij cocaïne ontdekt in het pand in Hedel.

"Als je ons naait, zet je het leven van je dochter in" en "Als er niet betaald wordt, zullen wij op korte termijn een willekeurige medewerker liquideren". Met die sms-berichten probeerden criminelen afgelopen zomer een fruittransportbedrijf uit Hedel ruim een miljoen euro of anderhalf miljoen bitcoins af te persen. Dat moest dienen als ‘schadevergoeding’ omdat het bedrijf de vondst van een partij drugs tussen Zuid-Amerikaans fruit bij de politie aangaf.

"Na elke aanslag verhogen we de boete met 150.000 euro. Indien we merken dat je de politie inlicht, zullen we dat met extreem geweld beantwoorden. We hebben een lange adem en de politie zal je niet eeuwig bewaken", schreven de afpersers.

Handgranaat

Op de zitting repte het Openbaar Ministerie (OM) niet over de scherpe handgranaat die vorige week op de stoep lag van een appartementencomplex in Kerkdriel. Een advocaat van de transporteursfamilie sluit niet uit dat die bedoeld was voor een lid uit de familie. Maar ook de burgemeester van Maassdriel woont daar.

De man uit Pijnacker regelde volgens de aanklacht voor een 34-jarige hoofdverdachte uit Bussum een bitcoinrekening, waarop de politie ‘lokbitcoins’ stortte.

Bitcoinadres

De 34-jarige wordt gezien als degene die de afpersberichten verstuurde. Een 32-jarige verdachte zonder bekende woonplaats heeft inmiddels bekend dat hij naar Van der Valk in Zaltbommel reed om cash geld van slachtoffers in ontvangst te nemen. Een vierde verdachte is na twee weken vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij gaf het bitcoinadres aan de 30-jarige. Over de rol van een vijfde verdachte zegt het OM nog niks.

De man uit Pijnacker had 104 dagen vastgezeten, maar mag het vervolg van de strafzaak thuis afwachten, besloot de rechtbank woensdag. De rechtbank wil alle zaken voor de zomer afhandelen.

Waarschuwing

De groente- en fruitsector waarschuwde in 2016 al in De Telegraaf voor het gevaar dat gekoppeld is aan de exploderende smokkel van cocaïne. Bijna wekelijks wordt ergens coke gevonden tussen fruit. Eigenaren en werknemers vrezen voor geweld. Daarvan zijn al vele voorbeelden geweest: gijzeling, ontvoering en bedreiging.