Nieuws/Binnenland
584403640
Binnenland

CPB: verhogen minimumloon kost minder banen dan gedacht

Den Haag - Het verhogen van de minimumlonen blijkt een stuk minder werkgelegenheid te kosten dan eerder werd gedacht. Een stijging van 10 procent heeft een minimaal effect op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Centraal Planbureau. Het CPB schreef in 2016 dat een verhoging van 5 procent al zou zorgen voor het verlies van tienduizenden banen. Maar daar denken de rekenmeesters nu anders over. Als het minimumloon met 10 procent omhoog zou gaan, zou dat maar 0,1 procent werkgelegenheid kosten, nog geen tienduizend banen.

Het effect van een minimumloonsverhoging op de werkgelegenheid is ’naar beneden bijgesteld’, schrijven de onderzoekers nu. Dat komt door nieuwe inzichten uit het buitenland en recente onderzoeken.

Bijstand

Bij de rekensom met 10 procent verhoging, gaat het CPB er dan wel van uit dat de hoogte van de bijstand niet meestijgt. Anders zou de werkgelegenheid een grotere tik krijgen.

Vakbond FNV zou het liefst zien dat het minimumloon naar 14 euro stijgt, ruim 40 procent hoger dan het huidige niveau. Maar dat zou volgens het CPB, als de bijstand ongemoeid blijft, bijna 200.000 banen kosten.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd