Nieuws/Binnenland
585049983
Binnenland

Zaak tegen de Staat over vermeend etnisch profileren door Koninklijke Marechaussee

Reizigers op Eindhoven Airport.

Reizigers op Eindhoven Airport.

Den Haag - Voor hem was de grens bereikt toen hij drie jaar geleden op Eindhoven Airport voor de zoveelste keer als enige uit de rij werd geplukt voor een controle. Volgens Mpanzu Bamenga discrimineert de Koninklijke Marechaussee op basis van huidskleur en daar moet een einde aan komen.

Reizigers op Eindhoven Airport.

Reizigers op Eindhoven Airport.

Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Lees haar tweets onderaan dit artikel terug.

Daarom stonden Bamenga en zijn lotgenoot Soeroedj Gobardhan geflankeerd door organisaties zoals Amnesty International, Controle Alt Delete, RADAR en PILP-NJCM dinsdag voor de rechtbank in Den Haag om een verbod af te dwingen op selecties door de Marechaussee op basis van etnische kenmerken.

,,Etnisch profileren is oneerlijk, kwaadaardig, pijnlijk en vernederend”, aldus Bamenga in een gloedvol betoog.

Volgens landsadvocate Cecile Bitter is er geen sprake van dat de Marechaussee discrimineert. ,,Integendeel. De Marechaussee is zich bewust van de gevoeligheid van de materie en verwerpt iedere vorm van discriminatie. Niet alleen op basis van huidskleur.” Maar een volledig verbod op het gebruik van etnische kenmerken in alle omstandigheden gaat te ver, vindt zij. De Marechaussee maakt risicoanalyses op basis van allerlei informatie en kiest op basis daarvan soms passagiers van vluchten binnen het Schengengebied uit om nader te controleren. ,,Ras of huidskleur is nimmer alleen een criterium, maar soms wel in samenhang met andere objectieve criteria.” Die mogelijkheid moet de Marechaussee volgens Bitter wel kunnen behouden, om bijvoorbeeld illegaal verblijf in Nederland te voorkomen.

Bamenga zegt dat hij uit de rij werd gehaald omdat hij voldeed aan een risicoprofiel. Hij was goed gekleed, liep vlot, reisde alleen en oogde niet Nederlands. Volgens een risicoanalyse van de Marechaussee paste hij in het profiel van Nigerianen van wie bekend was dat ze regelmatig met grote sommen contant geld op zak reisden. ,,Er was geen sprake van een concrete verdenking”, zegt Bamenga. ,,Ik werd wel beschouwd als een niet-Nederlander en als een potentiële crimineel vanwege mijn huidskleur.” Advocaat Jelle Klaas: ,,Terwijl er in Nederland al 300 jaar burgers met een donkere huidskleur wonen.”