Nieuws/Binnenland
585420233
Binnenland

Drie Nederlandse piloten mogen Argentinië verlaten

BUENOS AIRES - De drie Nederlandse Martinair-piloten van 51, 52 en 55 jaar, die ruim twee weken in Buenos Aires vastzaten op verdenking van medeplichtigheid aan drugssmokkel, mogen het land eindelijk verlaten. Naar verluidt vliegen ze nog dit weekend met KLM naar huis. Dat wil de maatschappij uit privacyoverwegingen niet bevestigen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moesten de drie ervaren vliegers, die afgelopen maandag de cel mochten verlaten wegens gebrek aan bewijs, eerst nog een aantal ’formaliteiten’ met de Argentijnse autoriteiten afhandelen. Details zijn niet bekend. Ze worden naar verluidt niet verder vervolgd.

Familie en collega’s van het drietal lieten eerder al weten dat het onmogelijk is dat zij betrokken waren bij het vervoer van 88 kilo coke van Buenos Aires naar Schiphol. Ook zelf hielden de drie, bijgestaan door een advocaat, een KLM-hulpteam en ondersteund door de Nederlandse ambassade vol dat ze niets van de in hun vrachtruim verstopte pakketjes afwisten. Bij het laden en lossen zijn vliegers ook niet direct betrokken.

Laadmeester zit nog vast

De lokale laadmeester van Martinair zit met een handlanger nog wel vast. Behalve de drie piloten zijn ook drie andere grondmedewerkers op vrije voeten gesteld. In het vrachttoestel van KLM-Martinair Cargo, een Boeing 747-400 ’freighter’, werd de partij cocaïne tijdens een grootschalige bliksemactie onderschept door de Argentijnse douane en politie. Het toestel is intussen ook vrijgegeven door justitie.

KLM-Martinair, dat achter de schermen veel moeite deed om de drie piloten vrij te krijgen, reageert verheugd, maar wil verder niets zeggen ’in het belang van onze collega’s’. Onduidelijk is of er een borgsom is betaald. Buitenlandse Zaken wil evenmin ingaan op de zaak. Er is steeds consulaire bijstand gegeven.

’Schadevergoeding niet aannemelijk’

Schadevergoeding is in deze gevallen in het Argentijnse recht volgens de Nederlandse strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops niet aannemelijk. „Dat zal moeilijk worden, ook als je onschuldig bent, ben je beperkt in je bewegingen. Dat past in de strijd tegen drugshandel. De vraag is hoe de strenge controles op de luchthaven van Buenos Aires zijn omzeild.”

Twee Nederlandse politiemensen helpen volgens de Landelijke Eenheid in Buenos Aires bij het onderzoek, omdat het waarschijnlijk gaat om een internationale drugsbende.

Lees hieronder meer over de zaak: