Nieuws/Binnenland
586695933
Binnenland

’Vieze en onveilige’ jeugdopvang Emmeloord dicht

Behandelcentrum Flevostate in Emmeloord moet voorlopig gesloten blijven.

Behandelcentrum Flevostate in Emmeloord moet voorlopig gesloten blijven.

UTRECHT - Kinderen krijgen voorlopig geen jeugdzorg meer op een opvangplek in Emmeloord. De locatie van Flevostate was erg vies en onveilig, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vastgesteld. Daarom blijft de locatie de komende tijd dicht.

Behandelcentrum Flevostate in Emmeloord moet voorlopig gesloten blijven.

Behandelcentrum Flevostate in Emmeloord moet voorlopig gesloten blijven.

Inspecteurs hadden in september en oktober een kijkje genomen op drie vestigingen van Flevostate. Bij één ervan, aan de Meldestraat in Emmeloord, zagen ze onder meer dat de deuren los in de sponningen hingen. Stopcontacten hingen los of waren met ducttape vastgemaakt, uit de kasten staken schroeven en spijkers en de stoelen waren kapot. In het televisiescherm zat een gat met scherpe randen, het fornuis miste knoppen en op het plafond en aan de muren zat „kauwgum of een andere kleverige substantie.”

Sommige kinderen hadden vies beddengoed en de kamer van een kind had bloedvlekken op de muur.

Kinderen aangepakt

Kinderen vertelden de inspecteurs dat ze soms hardhandig werden aangepakt door de begeleiders, en dat die ook doorgingen als de kinderen pijn hadden. Dat mag alleen in noodgevallen, maar „met deze aantallen is er geen sprake van incidentele noodsituaties”, aldus de IGJ. Bovendien heeft Flevostate de inspectie „verkeerd geïnformeerd.”

Flevostate moet binnen vier maanden orde op zaken stellen. Als dat niet gebeurt, kunnen er volgens de inspectie „passende vervolgmaatregelen” komen.

De Flevolandse hulpinstantie voor jongeren en hun (pleeg)gezin kan zich ’niet volledig vinden in de conclusies van het rapport’. „Zo is reeds eerder in het jaar op eigen initiatief - zonder enige inmenging van de inspectie - besloten tot sluiting van de locatie aan de Meldestraat en is daarom niet meer geïnvesteerd in de staat van het pand”, laat directeur Ewald Hunsel in een verklaring weten aan De Telegraaf. „Flevostate is een gedragsinstelling waarin jeugdigen en jongvolwassenen met uiteenlopende en zeer ernstige gedragsproblematiek worden behandeld. Deze personen worden vaak bij Flevostate geplaatst omdat andere instellingen hen gegeven de problematiek niet meer kunnen of willen behandelen. Binnen Flevostate werken tientallen professionals om deze personen toch een kans op een beter leven te bieden.”

Tips of weet u meer in deze zaak? Mail v.lengkeek@telegraaf.nl