Nieuws/Buitenland
58729884
Buitenland

Ook doden gevallen

Anarchie dreigt in 25 steden VS: protesten lopen compleet uit de hand

Demonstranten op een motor om de hoek bij het Witte Huis.

Demonstranten op een motor om de hoek bij het Witte Huis.

Dallas - Update - Anarchie dreigt in ten minste 25 steden in Amerika verdeeld over elf staten waar protesten in geweld uitmondden en de politie nog maar nauwelijks de orde kan handhaven. Er zijn zelfs doden gevallen. Zelfs rond het Witte Huis werd het spannend; de secret service, normaal verantwoordelijk voor de veiligheid van de president en zijn personeel, moest de hulp inroepen van the National Guard, de reservisten van het leger.

Demonstranten op een motor om de hoek bij het Witte Huis.

Demonstranten op een motor om de hoek bij het Witte Huis.

De protesten – het gevolg van de eerdere dood van een zwarte man na een ruwe politie-arrestatie in Minneapolis – begonnen doorgaans vreedzaam maar liepen volledig uit de hand waarbij winkels werden geplunderd en auto’s in brand werden gestoken. Er zijn ruim 1400 demonstranten aangehouden.

Doden

Voor zover bekend zijn tot nu toe twee doden gevallen bij de rellen. Een persoon raakte dodelijk gewond in Indianapolis door een kogel maar het is niet bekend wie die afvuurde. De politie verklaarde dat er geen schoten door het korps in de stad waren gelost. In Minneapolis werd een man doodgeschoten toen hij volgens de politie bezig was met het plunderen van een winkel. De winkeleigenaar zou hem hebben neergeschoten.

Agenten en demonstranten hebben nauwelijks tijd om hun wonden te verzorgen. De rellen laaien nog steeds op in de Amerikaanse nacht en ochtend. Hoeveel gewonden er werkelijk zijn gevallen is nog niet bekend, maar het ging hard tegen hard, waarbij de politie traangas inzette en demonstranten soms antwoordden met vuurwerk.

Politie-auto in de fik

Naast de brandhaard Minneapolis, waar de arrestatie van George Floyd plaatsvond, was het vooral in grote steden als New York, Detroit, Los Angeles en Washington zeer onrustig, waarbij politie en betogers, bijna zonder handrem tegenover elkaar stonden. In New York gingen politieauto’s in de fik, terwijl er ook beelden te zien waren van twee politiewagens die inreden op een groep demonstranten en relschoppers. Ook waren er daar schokkende beelden te zien van politieofficieren die losgingen op al aangehouden actievoerders.

In New York werden politie-auto’s in brand gestoken. Op andere beelden was te zien dat twee politiewagens inreden op een groep demonstranten en relschoppers.

In New York werden politie-auto’s in brand gestoken. Op andere beelden was te zien dat twee politiewagens inreden op een groep demonstranten en relschoppers.

Justitie gaat in New York nu een onderzoek instellen naar het politieoptreden tijdens de rellen.

Rodney King

In Los Angeles werd voor het eerst sinds 1932 de hulp van de National Guard ingeroepen om de orde te herstellen. In 1992 stond de stad ook al in vuur en vlam na de gewelddadige arrestatie van de zwarte taxichauffeur Rodney King. De politieagenten die daarbij betrokken waren, werden later vrijgesproken van enige schuld. Daarop braken rellen uit.

De man die mogelijk verantwoordelijk is voor de dood van George Floyd, omdat hij minutenlang met zijn knie op de hals van de al gehandboeide Floyd zat, is wel gearresteerd en aangeklaagd, maar dat heeft de rust niet teruggebracht.

National Guard ingeschakeld

Ook in andere staten, zoals Georgia, Minnesota, Missouri, Nevada, Ohio, Tennessee, Texas, Utah en Washington State kon de politie het niet alleen af en werd de National Guard om hulp gevraagd.

President Trump dreigt nu verder met het inzetten van het leger en heeft hen gevraagd zich gereed te maken om indien nodig binnen vier uur in actie te kunnen komen. In Minnesota zijn al meer dan 4100 van deze reservisten actief. Vrijdag waren dat er nog maar 700.

Plunderingen bij een winkelcentrum in Los Angeles.

Plunderingen bij een winkelcentrum in Los Angeles.

Met noodtoestanden en avondklokken is tot nu toe vergeefs geprobeerd de onlusten te beteugelen.

Twitter

President Trump volhardt in een keiharde lijn. Eerder twitterde hij al ’als het plunderen start, begint het schieten’, wat hem een berisping van Twitter opleverde.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden veroordeelde het geweld van het rassenprotest, maar benadrukte tegelijkertijd dat demonstreren „een Amerikaans recht is”, maar „gemeenschappen afbranden natuurlijk niet.”