Nieuws/Binnenland
587511386
Binnenland

Babykameel met wiebelknie krijgt brace om weer te kunnen lopen

Beesd - Toen in Dierenpark De Paay in het Gelderse Beesd begin mei het tweede kameeltje van het jaar werd geboren, zag eigenaar Roger van Leeuwen (61) direct dat er iets mis was met het kalf. De knie van de rechtervoorpoot van het tweebultige dier stond schots en scheef, waardoor lopen en zelfs liggen vrijwel onmogelijk waren. Woensdag kreeg het kalf een zelfgemaakte brace aangemeten.

„Doordat haar pezen te lang zijn, is de knie hypermobiel. Die buigt daardoor niet enkel naar voren, maar kan ook naar achteren bewegen”, verklaart Van Leeuwen. De eigenaar van uilen- en dierenpark De Paay kocht zes jaar geleden zijn eerste kameel. „Ik aasde op een stukje land van de buurman, die gekscherend zei dat ik het enkel van hem mocht kopen als ik er een kameel neer zou zetten.”

’Relaxt’

Zo gezegd, zo gedaan. „De buurman verklaarde me uiteraard voor gek, maar hij hield zijn woord.” Met de komst van ’Bult 6’ – de babykameel gaat vooralsnog naamloos door het leven – staat de teller in het dierenpark inmiddels op vier volwassen kamelen en twee kalfjes. „Ze zijn heel relaxt en ook de bezoekers vinden ze fantastisch”, vertelt Van Leeuwen.

De eerste twee weken in het prille leven van ’Bult 6’ gingen niet bepaald over rozen. Lopen ging moeizaam en ook liggen deed het kalfje niet ’op de kamelenmanier’. „Normaal liggen ze met de poten onder zich gevouwen, maar dat kon ze niet. Ze lag gewoon helemaal plat.” Ook wil het kalf niet drinken. „Ze kon de uier van de moeder niet vinden.”

Van Leeuwen is er flink druk mee geweest. Om het kalf met de fles te kunnen voeden, melkt de dierenparkeigenaar eigenhandig een week lang de moederkameel. „Het zijn gigantische beesten van zo’n 700 kilo, die zowel naar voren, naar achteren en opzij kunnen trappen. Bovendien kunnen ze ook flink bijten en spugen, dus dat melken is niet zonder risico.”

Maar Van Leeuwen beschikt naar eigen zeggen over ’superkamelen’. „Die van mij zijn eigenlijk heel lief. Het melken ging dan ook best prima.”

Met de hand

Het kalf wordt de eerste week zo’n tien keer per dag met de hand gevoed. Ook komt de dierenarts meermaals langs voor het invalide pootje. „Dat zou vanzelf moeten herstellen, maar ik was er niet gerust op.”

Daarom neemt de Beesdenaar het heft in eigen handen. Een medewerker brengt hem op het idee om het kalf een brace aan te meten, die hij vervolgens via bol.com besteld. „Die paste echter voor geen meter en daarom heb ik zelf van een oude kachelpijp een brace gefabriceerd.”

Woensdagmiddag kreeg het kalf met behulp van de dierenarts de beugel om haar pootje. „Hopelijk zijn haar pezen en spieren over een aantal weken sterk genoeg om het kniegewricht zelf op de plek te houden.” Tot die tijd staat de pechvogel onder scherp toezicht. „Maar het ziet er gunstig uit. De dierenarts was onder de indruk van de brace en inmiddels drinkt het kalf ook op eigen houtje.”