Nieuws

Testlocatie voor technische snufjes

Proeftuin voor landbouwsnufjes

Door Alexander Bakker

Maarten Laupman

Den Haag - Nederland krijgt een nationale proeftuin waar de nieuwste snufjes op het gebied van land- en tuinbouw worden getest. Boeren kunnen zo in de praktijk beleven hoe bijvoorbeeld drones ziekten opsporen in planten en kleine robots het land bewerken.

Maarten Laupman

Dat kondigt staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) vandaag aan tijdens werkbezoeken aan twee hypermoderne bedrijven.

De bewindsman stelt ruim 2 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast investeren bedrijven de komende jaren naar verwachting 8 miljoen euro in het project.

Van Dam heeft eerder grote bedragen verstrekt voor nieuwe uitvindingen en technologieën om de agrarische sector verder te moderniseren, maar het ontbreekt nog aan een realistische proefopstelling waar de nieuwe snufjes kunnen worden getest en doorontwikkeld. En daarmee vooral aan een plek waar boeren en tuinders het kunnen uitproberen om er daarna zelf mee aan de slag te gaan in hun eigen bedrijf.

Het is nog niet duidelijk waar de nationale proeftuin gaat komen. Mogelijk komen er meerdere locaties in het land waar met specifieke situaties, zoals in kassen, stallen of op akkers, geëxperimenteerd kan worden.

„De Nederlandse landbouw is internationaal toonaangevend. Om dat te blijven moeten we investeren in vooruitgang”, stelt Van Dam.

De PvdA’er verwacht nog voor de zomer meer concrete informatie te kunnen geven over hoe de proeftuin op korte termijn ontwikkeld kan worden.