Nieuws/Buitenland
588490590
Buitenland

Opnieuw rellen bij moskee in Jeruzalem, honderden gewonden

JERUZALEM - Bij nieuwe rellen in Jeruzalem zijn honderden mensen gewond geraakt. De Israëlische politie botste bij de al-Aqsa-moskee met Palestijnse betogers. Die gooiden met stenen en andere projectielen. Agenten vuurden traangas, flitsgranaten en rubberen kogels af. Verslaggever Ralph Dekkers is aanwezig in Jeruzalem. Volg zijn verslag onderaan dit bericht.

Hulporganisatie Rode Halvemaan spreekt over 275 gewonden, die er in sommige gevallen slecht aan toe zijn. Zo'n 205 mensen moesten worden overgebracht naar ziekenhuizen. De politie zegt dat ook 12 agenten gewond zijn geraakt.

De politie moest ook ingrijpen bij een ander incident in de hoofdstad. Een automobilist reed daar een Palestijn aan nadat zijn wagen met stenen was bekogeld. Daarna keerde de menigte zich tegen de bestuurder, die volgens de politie de macht over het stuur was verloren. Een agent schoot in de lucht om de boze Palestijnen uiteen te drijven.

Het is al dagen onrustig in de Israëlische hoofdstad. Dat heeft onder meer te maken met de geplande uitzetting van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Die moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het hooggerechtshof moet zich daar nog over uitspreken.

Israël viert maandag ook Jeruzalemdag, een jaarlijkse feestdag waarop wordt stilgestaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee mochten komen.

Verslaggever Ralph Dekkers is aanwezig bij de rellen in Jeruzalem. Volg hier zijn live verslag: