Nieuws/Buitenland
588733157
Buitenland

Minnesota klaar voor troepeninzet bij protesten, noodtoestand in Atlanta

Agenten bij een demonstratie in Minneapolis, Minnesota.

Agenten bij een demonstratie in Minneapolis, Minnesota.

MINNEAPOLIS - Minnesota houdt 1700 militairen gereed om te kunnen ingrijpen bij de toenemende protesten na de dood van de zwarte George Floyd bij zijn arrestatie. Gouverneur Tim Walz van de Amerikaanse staat heeft dat aangekondigd.

Agenten bij een demonstratie in Minneapolis, Minnesota.

Agenten bij een demonstratie in Minneapolis, Minnesota.

Walz gaf eerder een bevel voor een tijdelijke avondklok voor de steden Minneapolis en St. Paul na drie nachten van protesten in het grootstedelijk gebied. „Onze staat verkeert in chaos”, zei hij vrijdagavond op de televisie. Dit is „een ongekende bedreiging voor onze staat.”

Het uitgaansverbod voor vrijdag en zaterdag geldt van 20.00 uur in de avond tot 06.00 uur ’s ochtends in beide steden. Veiligheidsfunctionarissen en eerstehulpverleners zijn vrijgesteld van de beperkingen, evenals mensen die op de vlucht zijn voor gevaar of daklozen.

„We proberen alle tools die we hebben te gebruiken” omdat relschoppers „erop uit zijn om zoveel mogelijk schade aan te richten als ze kunnen”, zei de gouverneur. Hij voegde eraan toe dat eerst de onrust moet worden beheerst voordat de gemeenschap in staat is om problemen aan te pakken, waaronder ” systemische ongelijkheden en discriminatie „die hebben geleid tot de dood van Floyd. „We moeten dit hoofdstuk eerst stoppen om bij het andere te komen.”

Noodtoestand in Amerikaanse stad Atlanta na geweld bij protest

Na gewelddadige protesten tegen politiegeweld is de noodtoestand uitgeroepen voor de Amerikaanse stad Atlanta in de staat Georgia en andere steden in de omgeving.

Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde zullen worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen, schreef de gouverneur van Georgië, Brian Kemp zaterdagochtend op Twitter.

Volgens berichten in de media had de burgemeester van Atlanta, Keisha Bottoms, gevraagd om de maatregel na de gewelddadige protesten die volgden op de dood van de zwarte George Floyd. Demonstranten vielen vrijdag onder meer het hoofdkantoor van CNN aan.

De zender toonde livebeelden van het eigen hoofdkwartier, die lieten zien hoe demonstranten van buiten objecten naar politieagenten bij de ingang van het gebouw gooiden. Op de website van de lokale omroep WRCB TV werd een foto van een brandende auto getoond.

De 46-jarige George Floyd stierf maandag na een brute politie-inzet in Minneapolis. De ontslagen witte politieagent Derek Chauvin werd vrijdagmiddag gearresteerd in verband met de dood van Floyd en beschuldigd van moord en doodslag.