Nieuws/Binnenland
589234469
Binnenland

Natuur zorgt zelf voor nieuwe vaargeul naar Ameland

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

HOLWERD - De natuurlijke dynamiek in de Waddenzee heeft gezorgd voor een nieuwe vaargeul van het Friese Holwerd naar Ameland. De nieuwe geul blijkt geschikter dan de route die tot nu toe wordt gebruikt, aldus Rijkswaterstaat. Na enkele ingrepen vanwege de veiligheid gaat onder andere de veerdienst naar het Waddeneiland de nieuwe route gebruiken.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

De natuurlijke geul ligt ten westen van de tot nu toe gebruikte route. De gewone route is door de beweging van bodem en water in het Waddengebied opgeschoven naar het oosten en sterk verzand. Er zou veel baggerwerk nodig zijn om de geul op diepte te houden, terwijl juist is afgesproken dat er in het beschermde natuurgebied Waddenzee zo min mogelijk wordt gebaggerd. Rijkswaterstaat verwacht dat er in de door de natuur uitgeslepen geul nog maar een derde van het baggerwerk nodig is.

De dienst start komende maand met werkzaamheden om de nieuwe geul op de juiste diepte en breedte te brengen. Dat werk gaat ongeveer tien weken duren. Als daarna de nieuwe vaarweg is gemarkeerd gaat de veerdienst de nieuwe route gebruiken. De overtocht blijft overigens even lang, aldus Rijkswaterstaat.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop