Nieuws/Binnenland
589541028
Binnenland

Grapperhaus verbaasd over nogal extreem verzet

De Jonge: coronaspoedwet mogelijk pas op 1 oktober van kracht

DEN HAAG - De coronaspoedwet zal mogelijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister Hugo de Jonge. Het kabinet gaat na tal van „fundamentele commentaren” over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt.

Na het reces begin september zullen beide Kamers het wetsvoorstel behandelen, verwacht De Jonge.

Rond de nieuwe coronaspoedwet is „een misverstand ontstaan”, meent De Jonge. Uit de reacties maakt hij op dat het misverstand is gerezen dat deze wet bedoeld is om het kabinet meer bevoegdheden te geven. „Maar dat is niet het geval. Het kabinet heeft bevoegdheden genoeg om de coronacrisis te bestrijden. Wat wij willen is juist de bevoegdheden van de Kamer versterken en weer de normale bestuurlijke verhoudingen terugbrengen.”

Dat doel blijft overeind, maar alleen de vormgeving wordt nog aangepast, zei De Jonge, die premier Mark Rutte vrijdag verving in de ministerraad.

Noodverordening

De vicepremier wees erop dat juist de Tweede Kamer had aangedrongen op een tijdelijke wet, omdat de huidige noodverordeningen nog lang zullen gaan duren. Totdat er een nieuwe wet van kracht is, zijn de noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden gebaseerd op de Wet publieke gezondheid (Wpg).

De nieuwe coronawet is tijdelijk en zal nodig zijn totdat er een werkend vaccin is, zei De Jonge.

Verbazing over verzet

De veelbesproken coronaspoedwet moet het liefst eind augustus of begin september in de Tweede Kamer worden behandeld, hoopte justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdag nog. In de zomerstop van het parlement kan er schriftelijk over gedebatteerd worden, denkt de bewindsman. „Ik moet zeggen dat ik me ietwat verbaasd heb over het af en toe nogal extreme verzet”, zegt de minister. De wet zal de coronamaatregelen zoals de 1,5 meter afstand en mondkapjes in het openbaar vervoer vastleggen, zodat dit niet meer via lokale noodverordeningen gebeurt. Dat is staatsrechtelijk juist veel netter, stelt Grapperhaus.