Nieuws/Binnenland
590309130
Binnenland

Toch compromis gevonden

Afgezwakte vorm van ontslagboete in nieuw steunpakket

Minister Koolmees botste vorige week hard met de bonden, maar bereikte nu toch een compromis.

Minister Koolmees botste vorige week hard met de bonden, maar bereikte nu toch een compromis.

Den Haag - Het kabinet en de polder hebben toch een compromis kunnen sluiten over het economische steunpakket voor de coronacrisis. Bij grotere ontslagrondes komt er een afgezwakte vorm van de ontslagboete en een grotere rol voor de vakbonden. In ruil daarvoor krijgen werkgevers flink meer compensatie voor hun vaste lasten. Ook zal het tweede noodpakket een maand langer, vier in plaats van drie, gaan gelden.

Minister Koolmees botste vorige week hard met de bonden, maar bereikte nu toch een compromis.

Minister Koolmees botste vorige week hard met de bonden, maar bereikte nu toch een compromis.

Dat is volgens Haagse bronnen de uitkomst van een lange dag onderhandelen tussen vakbonden, werkgevers en minister Koolmees (Sociale Zaken). De ontslagboete zoals die was, gaat van tafel. Maar bij grotere bedrijven komt er toch een financiële stok achter de deur. Als zij meer dan twintig mensen willen ontslaan, moeten ze dat in overleg met de vakbonden doen. Doen ze dat niet, volgt er alsnog een financiële straf. Bij ontslagen van minder dan twintig gaat de boete wel van tafel.

Het nieuwe pakket komt ook tegemoet aan de eisen van de werkgevers. Zij zouden in het plan dat vorige week werd gepresenteerd maximaal 20.000 euro compensatie kunnen krijgen voor hun vaste lasten. Maar dat wordt nu verhoogd naar 50.000 euro, zeggen ingewijden.

De partijen zijn daarnaast ook overeengekomen dat ondernemers vier in plaats van drie maanden van het tweede noodpakket gebruik kunnen maken. Naast juni, juli en augustus zal het pakket dus ook voor september gelden. Dat kost het kabinet 4,5 miljard euro bovenop de 13 miljard euro die vorige week werd gecommuniceerd.

Frontale botsing om boete

Koolmees botste vorige week frontaal met de vakbonden nadat hij zijn poot stijf hield rondom de ontslagboete. Bedrijven die in de afgelopen maanden mensen ontsloegen terwijl ze looncompensatie kregen van de overheid, moesten de steun voor het loon van de ontslagen mensen terugbetalen, plus 50 procent van dat bedrag.

Die boete van 50 procent was volgens Koolmees niet meer vol te houden nu de crisis dieper is geworden en langer duurt. Bedrijven moeten kunnen reorganiseren, zei de D66-minister en een boete op ontslag paste daar niet meer bij. Hij vreesde dat bedrijven vanwege de ontslagboete geen loonsteun meer aan zouden vragen en zo failliet zouden gaan.

Asscher

Maar daarmee streek Koolmees de vakbonden en het grootste deel van de oppositie tegen de haren in, terwijl hij verkondigde graag brede steun te willen. In het compromis is volgens ingewijden geregeld dat de boete uitkomt op 5 procent van de hele loonsteun die het bedrijf krijgt.

Vooral PvdA-fractieleider Asscher gooide de afgelopen tijd zijn kont flink tegen de krib. Hij zei in gesprek met De Telegraaf tegen een steunpakket te zijn waarin de ontslagboete helemaal van tafel was. Donderdag debatteert de Kamer met onder anderen Koolmees over het nieuwe noodpakket en moet blijken of het kabinet de gewenste brede steun toch nog binnenhaalt.