Nieuws/Buitenland
590318269
Buitenland

Achttien arrestaties verricht

Belgische 1 aprilgrap escaleert: 26 agenten gewond

BRUSSEL - In Brussel zijn donderdagmiddag vijfduizend mensen afgekomen op een onbestaand festival. Er werd met flessen gegooid naar de politie, die ook met grof geweld antwoordde en waterkanonnen inzette. Zeker 26 agenten raakten gewond. Een agent moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis. Ook minstens acht feestvierders en zeven politiepaarden gewond liepen verwondingen op.

Op het internet en via sociale media werd al dagenlang opgeroepen om op donderdag 1 april naar het Ter Kamerenbos in Brussel te komen voor ’La Boum’, „het eerste dancefestival van het jaar”, gratis en met een topaffiche.

Het ging uiteraard om een 1 aprilgrap, maar toch gaven tienduizenden mensen de afgelopen dagen aan dat ze geïnteresseerd waren. De stad Brussel en de politie zagen zich dan ook genoodzaakt om op te roepen om niet naar het Ter Kamerenbos te komen.

Desondanks daagden donderdagnamiddag toch ongeveer 5000 mensen op, die de coronamaatregelen niet bepaald naleefden. Groepen jongeren daagden de politie uit met gezangen als „Police, police, on t’encule” en „Rentrez chez vous, le parc est à nous!”. (’Politie, we nemen jullie’ en ’Ga naar huis, het park is van ons’.)

Pepperspray

Rond 17.00 uur werd het Brusselse park met grof geweld ontruimd. Daarbij werden meerdere waterkanonnen, agenten te paard, pepperspray en traangas, een drone, en een helikopter ingezet. Maar honderden jongeren lieten zich niet wegjagen en groepeerden zich om op hun beurt de politie aan te pakken.

De burgemeester van Brussel, Philippe Close, reageerde verbolgen: „We kunnen niet tolereren dat duizenden mensen samenkomen terwijl het virus nog zo aan het verspreiden is. Iedereen heeft nood aan een feestje, maar dit kunnen we niet aanvaarden.”

Er zijn achttien arrestaties verricht, aldus de politie. Ook na het invallen van de duisternis was het nog onrustig door kleine groepen die weigerden te vertrekken.