Nieuws

Stellen krijgen oppepper in nieuwe hulpshow Goedele Liekens

’Experimenteren móét’

Door Patricia Cortie

Goedele Liekens: „Vroeger werd gezegd: ’als je elkaar graag ziet, dan komt de rest vanzelf’. Dat is niet zo.”

Goedele Liekens: „Vroeger werd gezegd: ’als je elkaar graag ziet, dan komt de rest vanzelf’. Dat is niet zo.”

Amaury Miller

Goedele Liekens wil, vergezeld door zes moedige stellen, tv-kijkend Nederland een lesje leren. Op het gebied van seks - „Ik stel soms een penetratieverbod van een week in” -, maar ook relaties. Met als hoogtepunt een trip naar Bonaire. Liekens: „Als daar ruzie uitbarst, zit ik er meteen bovenop.”

Goedele Liekens: „Vroeger werd gezegd: ’als je elkaar graag ziet, dan komt de rest vanzelf’. Dat is niet zo.”

Goedele Liekens: „Vroeger werd gezegd: ’als je elkaar graag ziet, dan komt de rest vanzelf’. Dat is niet zo.”

Amaury Miller

In haar nieuwe programma Goedele on Top gaat de Belgische seksuologe aan de slag met ’eigenlijk heel gewone stellen’. „Ze zijn natuurlijk wel een beetje extravert. Ze willen steun om op de juiste koers gezet te worden, anders komt het niet goed. Ze hebben seksuele en relationele vragen. Het mooie voor mij is dat te combineren, omdat het elkaar wederzijds beïnvloed. Zo heb je bijvoorbeeld het typische verhaal van verschillende verlangens.”

Ze legt uit: „De vrouw zegt dat seks voor haar allemaal niet meer zo hoeft. Daarachter zit dat zij doodmoe is door de perfecte moeder en echtgenote te willen uithangen terwijl hij vooral aan het werk is. Haar wapen om terug te strijden is: ’dan geen seks meer voor jou’. Dat is niet iets wat heel bewust gebeurt. Het is een onderliggend patroon.”

„De stellen krijgen opdrachten, ook qua seksualiteit. Dan kan ik een penetratieverbod instellen om meer pret voor elkaars lichaam te krijgen. Mensen zoeken vaak hun heil in hardere, snellere seks, tuigjes, dat soort dingen. Ga eerst weer eens leren voelen. Back to basics.”

Dat staat haaks op de populaire boeken- en filmserie Fifty Shades. „Ik vind dat niet zo erg, al is het wel een van de slechtste dingen ooit op het gebied van literatuur. Ik ben blij dat Fifty Shades ervoor zorgt dat veel koppels een kinky kantje ontdekken, dat het hen stimuleert eens een spelletje te doen. Een probleem kan zijn dat mensen denken: het gaat niet goed in bed en nu moeten we aan een kruis met kettingen en zweepjes. Maar zo heftig hoeft het helemaal niet te zijn.”

De deelnemers aan Goedele on Top worden eerst geruime tijd thuis gevolgd. „Dat is een eyeopener. We houden hen daarmee een spiegel voor, laten patronen zien. Als ze thuiskomen en er amper gedag wordt gezegd of een zoen wordt gegeven, hoe denk je dan dat het ’s avonds in de slaapkamer is?”

„We laten huis-, tuin- en keukendingen zien, waarvan ik hoop dat de kijkers elkaar aanstoten en zeggen: ’dit doen wij ook, dat gaan we anders aanpakken’.”

Liekens noemt de geliefden die zich aanmeldden heel dapper. „Het is voor mij absoluut de bedoeling dat Nederland hier iets van opsteekt. Seksuologie en relatietherapie kunnen al iets betekenen voordat het fout gaat. Zie het als tussentijds onderhoud. Het is van een heel andere orde, maar als mensen in het verleden uitkwamen voor hun homoseksualiteit kregen zij ook niet alleen positieve reacties.”

„En misschien dat Bonaire ook heeft geholpen, hè”, zegt ze lachend. Daar sluiten de stellen het programma af. „Het is de kers op de taart. De beloning is dat ze daar de relationele en seksuele vruchten mogen plukken. Daar hebben zij de maanden ervoor keihard gewerkt. Ik heb hen in Nederland ook thuis bezocht en opdrachten gegeven. Ook testen wij hun seksuele voorkeuren en verlangens door onder meer eye tracing. Het is soms moeilijk om duidelijk aan te geven bij een partner dat je weleens gedomineerd wilt worden. Als ik dat dan als opdracht geef, dan zie je de oogjes glunderen. Het resultaat is super. Veel koppels willen wel experimenteren, maar durven niet goed. Nu zeggen ze: ’het moet van Goedele’.”

„Het is mooi dat mensen het aanpakken van hun relatie zo belangrijk vinden. Vroeger werd gezegd: ’als je elkaar graag ziet, dan komt de rest vanzelf’. Dat is niet zo.” Liekens wordt weleens verleid om zelf uitspraken te doen, maar die weerstaat zij. „Als mensen vragen: ’mevrouw Liekens, u vindt toch ook dat orale seks erbij hoort, hè?’, dan kan ik dat niet persoonlijk beantwoorden. Dan wordt dat een norm.”

Ze heeft samen met een psycholoog/seksuoloog gewerkt, die volgens Liekens naast de producent ook aan nazorg doet - „De stellen kunnen nog steeds skypen en bellen.” Of het nog goed zit in de relaties? „Het is vrij vers, ik vind het effect nu wel gigantisch. Hoe lang dat zo blijft, is nog niet te zeggen. Eigenlijk is het zaak om het om de zoveel tijd te herhalen: een onderhoudsbeurt. Dan kunnen ze het programma terugkijken om te zien hoe het ook weer was.”

„Wat wij aanbieden is een grote oppepper voor je relatie. Wij geven concrete handvatten, kijken bijvoorbeeld naar communicatieve fouten. Wanneer een ruzie uitbarst als ik met de stellen op Bonaire ben, dan zit ik erbovenop.” En dat heeft niets met de titel van het programma te maken. Lachend: „Ik heb geen idee wie dat heeft bedacht, het zal wel met een kwinkslag zijn bedoeld.”